PAUSE: John Newman elbúcsúzik, Ed Sheeran hallatott magáról

2020/06/09  ·   Zenei hír   ·  Labancz Andrea

A világjárvány okozta karanténos időszakban legtöbben átértékeltük az eddigi életünket, és sokan vannak, akik már biztosan másképp folytatják utukat. Valószínűleg közéjük tartozik a pár nap múlva 30. évét betöltő John Newman is, aki egy időre visszavonulót fújt.

Fotó: All Around New Music

A szomorú hírt maga az énekes tette közzé Facebook oldalán, megköszönve az eddigi segítséget és kitartást a rajongóinak és a kollégáinak, egyben biztosított mindenkit, hogy az év hátralévő részét még meghúzza koncertügyileg. Ez számunkra is fontos információ, hiszen augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napok egyik főfellépője lesz.

A közleményben konkrét indok nem szerepel a szüneteltetést illetően, de a szavaiból azt a következtetést vontuk le, hogy lelkileg és szellemileg kicsit elfáradt, ezért döntött úgy, hogy a karrier helyett egy kicsit magára és a családjára koncentrál. Bíztató jel, hogy nem adja fel teljesen a zenélést – azért is tűnik el a nyilvánosság elől, hogy egyszer majd, a későbbiek folyamán egy újabb világrengető slágerrel térjen vissza. Reméli, hogy rajongói kitartanak mellette a csendesebb időszakban is.

 

Az angol dalszerző-énekes hangját 2012 májusában ismerte meg az egész világ a Rudimental (ő is belogol Szegedre) drum'n'bass himnuszán, a Feel the Love-on keresztül, a bemutatkozó lemezét felvezető Love Me Again pedig letarolta a slágerlistákat.

 

Ugyanebben az évben bezsebelte még a UK Music Video Awards legjobb brit dance videó kategóriájának első helyét is a Not giving in-nel. Klipjeit nem engedi ki a kezei közül, mindet ő rendezi – ami talán sikerének is kulcsa lehet –, emellett számos sláger dalszövegírójaként is bizonyította már tehetségét. Többek között olyan ismert előadók köszönhetnek sokat neki, mint Calvin Harris, Jessie J vagy Kygo.

Eddig összesen két stúdióalbummal büszkélkedhet, a Tribute 2013-ban, a Revolve pedig 2015-ben került forgalomba. Többször kapott jelölést például az MTV Europe Music Awards, a BRIT Awards, az Ivor Novello Awards, vagy az iHeartRadio Music Awards különböző kategóriáiban. Hazánkban is többször fellépett már, tiszteletét tette az EFOTT, a Strand, a Sziget, a Volt fesztiválokon, és idén a SZIN is bekerült a listába.

Sajnos az élet eddig komoly megpróbáltatások elé állította a végtelenül szimpatikus, kedves és cseppet sem elszállt fiatalembert, hiszen először 2012-ben, majd 2016-ban is agydaganatot diagnosztizáltak nála, amit mind a kétszer kioperáltak. Talán ezzel is magyarázható, hogy saját bevallása szerint mentális betegségekkel is küzd, azonban ezekből soha semmit nem érzékeltek a rajongók koncertjei közben, hisz minden esetben egy felturbózott Duracell-nyuszi módjára ugrálta végig a bulikat. Alpavetően optimista típus, és szerencsére időközben a szerelem is megtalálta, ugyanis 2018 augusztusában megnősült.

Apró érdekesség, hogy bátyja, James Newman szintén énekes-dalszerző, aki a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon My Last Breath című dalával képviselte volna az Egyesült Királyságot, ám a COVID-19 közbeszólt...

 

Az elvonulási nem ismeretlen a zeneiparban, 2019 decemberében Ed Sheeran jelentette be, hogy teljesen eltűnik másfél évre. Esetében is megértők voltunk: az évtized előadója 2017 februárjában elstartolt Divide turnéja alkalmával összesen 260 koncertet adott, ami, valljuk be, még gombócból is sok... Egy hír jött közben róla, az sem verték nagydobra és a témája nem zenei, hanem jótékonykodási. Aztán a múlt héten a Mirrorban megjelent egy cikk, mely szerint Ed nem fordított hátat teljesen a zenének, mert új dalt írt Jeremy Loops-nak, nagyot lendítve a dél-afrikai énekes emelkedő csillagán. Ezekből még nem mutattak meg egyet sem, de ha meghallgatjátok Jeremy egyik friss dalát, érthető lesz, hogy miért pont neki:

 

Ed Sheeran egyébként kiváló időtöltést talált magának a nagy szünetre: megnyitotta feleségéről elnevezett pubját, és saját sörét árulja. Well done! :)

 

SZIN, Szegedi Ifjúsági Napok, fesztivál, 2020, koncert, John Newman, visszavonulás, szünet, Ed Sheeran, visszatérés, James Newman

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek