Budapest 2019. Jun. 10. (19:45)

Zenekari koncert - Jolivet, Harrison, Reich


Zenekari koncert - Jolivet, Harrison, Reich

 

Műsor:

André Jolivet: Koncertszvit fuvolára és ütőhangszerekre
Lou Harrison: Concerto hegedűre és ütőegyüttesre
Lou Harrison: Concerto fuvolára és ütőhangszerekre
Steve Reich: Variációk vibrafonokra, zongorákra és vonósokra

Közreműködik:
  • Amadinda Ütőegyüttes
  • Jóföldi Anett – fuvola
  • Kádár István – hegedű
  • Vezényel: Rácz Zoltán

Az Amadinda Ütőegyüttes 2019 tavaszán lesz 35 éves, amit sok más mellett egy Fesztiválzenekarral közös kamarakoncerttel ünnepel: a BMC-ben két versenymű hangzik el egy egzotikus­ francia nyitódarab és egy magyarországi Steve Reich-bemutató között.

Mintha egy ritka madár izgatott énekét hallgatnánk az őserdő kellős közepén, annak minden furcsa zajával – a hangverseny a francia André Jolivet 1965-ben keletkezett koncertszvitjével indul, amelynek főszereplője a virtuóz fuvola. Nem véletlenül érezzük egy távoli világ hangulatát: a szerző a Montmartre-on nőtt fel, vonzotta a kubista festészet, az ezoterikus filozófia, a tradicionális afrikai zene, és egész életében rengeteget utazott, Indiától Mexikóig.

Az Amadinda repertoárjában a kezdetektől fogva fontos szerepet játszottak az amerikai kompozíciók. Lou Harrisonnal és Steve Reichhel már a 90-es években szoros kapcsolatba kerültek, utóbbi darabot is írt nekik. Harrisont lenyűgözte az amerikai indiánok zenéje; sokat komponált gamelánegyütteseknek, aminek nyoma most elhangzó, 1959-ben írt hegedűversenyében is fellelhető. A lírai, ezer színben pompázó hegedű a hol metsző és ritmikus, hol lágy hangzású ütőkkel beszélget, amelyek virágcserepeket, bádogdobozokat, vízvezetékeket szólaltatnak meg. Rövid, ám annál többet játszott, sűrű szövetű 1939-es fuvolaversenyében Harrison a hangszer minden adottságát kihasználja: gyakran kapnak szerepet a fuvola legmagasabb hangjai.

A koncert második felében a magyar közönség először hallhatja a minimálzene első mestere, Steve Reich 2005-ös kompozícióját. A szerzőre jellemző repetitív darabban a négy vibrafon ezüstös hangja három vonósnégyessel kapaszkodik össze, csillogásukat bőgőszerűen ellenpontozza a háttérből a két zongora.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

Azért a férfikart emeltük ki, mert éppen hétfőn hallottuk őket az Artisjus-díjátadón – életünkben először. Ez a rövidke fellépés annyira...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Szerdán nyílik Tarján Zsófi kiállítása a Dantéban

Az esemény szerint a témák: popszakma, megáll az idő, repülés. A képeket meg lehet vásárolni és egy hónapig meg tudjátok nézni a helyszínen (1023 Török utca 1.).

Charlie, Margaret Island, Magna Cum Laude, Kiscsillag, Honeybeast: 20 helyszínen több mint 50 program a Gizella Napokon

Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 ingyenes zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon.
Új koncertek