DEX Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival és Hajós Andrással

DEX Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival és Hajós Andrással

Négy tematikus nappal és minden eddiginél több workshoppal jön a Dalszerző Expo. Az előadók között Rácz Gergő, Müller Péter Sziámi, Hien és a Dalfutár alkotói. 2022. május 23. és 26. között a DEX a Muzikum klubban vár mindenkit, aki tudni szeretné, hogyan lehet igazán jó dalokat...
 
 Fotó: Marcelo Chagas (Pexels)

Az Artisjusnak van egy rossz és három jó híre

A pandémia okozta drasztikus visszaesés 2021-ben éreztette igazán a hatását az Artisjus által kifizetett jogdíjakban, kevesebben lettek azok, akik jelentősebb összeget tudnak keresni a szerzeményeikkel. És itt jön a DE...
 
 
 A Bikini alapítója lett az Artisjus új elnöke

A Bikini alapítója lett az Artisjus új elnöke

Az egyesület vezetősége ezen a héten választotta meg Németh Alajos „Lojzit” az Artisjus elnökének a következő két évre. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó először tölti be ezt a tisztséget és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.
 
Fotó: pxhere.com

Csak neked szól ingyen a zene a presszóban...

A szerzői jog közel egymillió forintos vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt emelt vádat egy korábban éveken át Eger belvárosában működő presszó üzemeltetője ellen az Egri Járási Ügyészség.
 
Póka Egon és Szappanos György posztumusz Artisjus-díjat kapott

Póka Egon és Szappanos György posztumusz Artisjus-díjat kapott

Tizenegy előadóművész és ugyanennyi zenetanár részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására ma kerül sor.
 
 Johannes Havn fotója a Pexels oldaláról

Nagyobb az érdeklődés a 2022-re meghirdetett koncertekre, mint valaha volt

Egymilliárd euróval (mintegy 360 milliárd forinttal) estek vissza a globális jogdíjak 2020-ban, ugyanakkor az elemzők korábban nagyobb csökkenésre számítottak – állapította meg éves jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet.
 
 
 cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Ma van a Dalszerzők Napja: megtudtuk, melyik a világ legszebb dala Caramel szerint

Az idei Dalszerzők Napja is azt üzeni: A dal erőt ad. Ezt a gondolatot képviseli négy szerző-előadó nagykövet: Molnár Ferenc Caramel, Németh Alajos Lojzi, Schoblocher Barbara és Szentpáli Roland.
 
 Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Most már egészen bizonyos, hogy a zene KELL

Nemrég olvastuk a Dalszerzőn, hogy van egy cég, amely egy olyan eljárást dolgozott ki, amely során a zene jótékony hatását használják fel egyes neurológiai betegségek terápiájánál. A dolog annyira komoly, hogy nemrég szerződést kötöttek nem is akárkivel: az Universal Music Grouppal...
 
A fotó illusztráció (Brett Sayles/Pexels)

A dalszerzők és előadók a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a Kormánytól

A Covid-19 járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek, ez a visszaesés pedig az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti csak igazán a hatását: a szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza.
 
Fotó: AWS

Posztumusz Artisjus-díjjal tisztelegnek Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt

Az Artisjus 21.alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.
 
Fotó: designmynight.com

A zeneipar térdelőrajtban – jelent valamit a négymilliós beoltottság?

Bizony, jelent, ha nem is azt, amit elsősorban a közönség és a zenészek szeretnének: a nyitás ígéretét. Azonban azzal, hogy fellélegezhetnek a vendéglátóhelyek, szállodák, koncerttermek, mozik stb., megindul a nyilvános zenefelhasználás is, és ez pénzt jelent a dalszerzők számára.
 
2020-ban 3684 magyar dalban működtek közre hölgyek

4101 női dalszerző van jelenleg Magyarországon. Éljenek!

Jeles nap van ma: ünnepelnek – illetve ünneplik őket... – a hölgyek, a Zoltánok, ezzel együtt mától – csaknem napra pontosan az egy évvel ezelőtti sajnálatos események után – két hétre részleges lezárások indulnak. Mi most mindebből a nőügyekkel foglalkozunk :)
 
A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek