Namaste: ismét Budapesten lép fel Deva Premal és Miten

2024/01/25  ·   Ajánló   ·  Lenti Barnabás

Ismét Budapesten koncerteznek a mantrazene talán legismertebb képviselői – legutóbb 2019-ben koncertezett nálunk a zenész házaspár, a cikk végén olvashatjátok a beszámolónkat róla.

Namaste: ismét Budapesten lép fel Deva Premal és Miten

Deva Premal és Miten Osho Ashramjában ismerkedtek meg a mantrák és a meditáció világával, azóta pedig a világot járva többezer fős, telt házas helyszíneken éneklik a szent dallamokat. A Gayatri Mantra, a Moola Mantra vagy éppen a Tara Mantra (lentebb meghallgatható) nagyon hamar népszerűvé váltak.

"2009-ben, 20 esztendősen kerültem be a Kőbányai Zenei Stúdióba, ének tanszakra. Természetesen a főtárgy mellett kötelező jellegű kórus is volt heti egyszer, ahol minden évfolyam csodálatos hangja egyesült egy közel 30 fős csapatban. Karvezetőnk, Gulyás Erika által ismerhettem meg Deva Premalt és férjét, a nála 22 évvel idősebb Mitent. Tibeti és indiai mantrákat dolgoztak fel, hangszereltek ár, egészen új köntöst, hangulatot adva egy-egy, viszonylag komor mantrának és kántálásnak. A két legalapvetőbb mantrát kórusban, több, néha 3 szólamú átdolgozásban tanulhattuk meg Erikától. A hatás egészen elképesztő volt. Mikor becsukod a szemedet és azt érzed, hogy elkezdesz zsibbadni, tetőtől talpig..." – írta róluk kollégánk, Schwartz Dávid /Divo.

A járvány alatt 77 napon át minden este YouTube-on indítottak élő meditációkat Costa Rica-i otthonukból. A szomszédos Blue Spirit Központban egyebként rendszeresen tartanak elvonulásokat is. Ez a projekt pedig egy komplett alkalmazássá nőtte ki magát. A Gayatri Sangha App felhasználói azóta is csak gyűlnek, szombatonként pedig megmaradtak az élő, közel 2 órás meditációk – magyar vonatkozása, hogy a fent már említett kollégánk, Dávid/Divo mantráját is közrebocsájtották ezen a platformon

Deva és Miten lemezügyileg sem voltak tétlenek. Az utóbbi években több albumukis megjelent: a The Jungle Sessions főként Miten dalait tartalmazza, a Timeless pedig mantrákat Deva közvetítésében. Ezek közül is kiemelendő a Tara Mangalartha Mantra, amelyben Devahoz India Arie is csatlakozik, hogy együtt énekeljenek a bolygóért. Ezt mi is tudjuk támogatni a dal minél többszöri hallgatásával, a befolyt összeg ugyanis egy óceánokat megtisztító szervezethez kerül.

Ezeken felül egy három CD válogatás is megjelent, amely az elmúlt 30 évüket hivatott összefoglalni. Egészen biztos, hogy valami még lapul a tarsolyukban, mert számos olyan dalt hallhatunk a meditációk során vagy épp a koncerteken, amelyek albumon eddig nem jelentek meg. Példának okáért egy részlet a tavalyi turnéból:

Ebből a kis ízelítőből jól látható a koncertek hangulata, amelyet mi is megtapasztalhatunk 2024. szeptember 24-én az Erkel Színházban.

 

Még életünkben nem voltunk mantrakoncerten – eljött az idő!

 

Rózsaszirmok, közös tánc, mantrák – katarzis a javából

Deva Premal, Miten, mantra, Erkel Színház

 

 

Szólj hozzá!


Nem SEMMI: megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze

Nem SEMMI: megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze

Vagy mégis? SEMMI címmel jelent meg az ötödik Elefánt nagylemez, amelyet nemrégiben az általunk is bemutatott Van Harag című zaklatott...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Mi is szeretünk, Kátya! Jótékonysági koncert Tompos Kátya kezeléséért

Kátya kérésére mostanáig csak a szűk szakma tudhatott az állapotáról, ám eljött az idő, hogy a sorsáért aggódó zenészek és a közönség a Fábián Juli Emlékalapítvány közvetítésével segítsen a nagybeteg énekesnőnek. Az alábbiakban az alapítvány közleményét továbbítjuk nektek:

Egy kis grúz faluból a világhírig – a Kobuciban lép fel a Trio Mandili

A Trio Mandili sikertörténete sokak szerint a kaukázusi-archaikus dallamok megszólító erejéről, de szerintünk inkább a lányok tiszta és nagyon szerethető karakteréről szól. Meg persze a zenéről... Május 11-én este a KOBUCI Kertben kilépnek a digitális térből, és élőben is megmutatják, hogy a többszólamú éneklés miért a...
Új koncertek