Az éjszaka veszélyes üzem – karszalaggal és hazakísérő telefonnal csökkenthető a kockázat

2019/07/25  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Hallottál már ijesztő sztorikat a GHB áldozatokról? Aggódsz amiatt, hogy egy buliban észrevétlenül bárki bármit belekeverhet az italodba? Akkor jó hírünk van! Egy egyszerű találmánnyal pillanatok alatt letesztelheted gyanúsnak vélt italod ott a helyszínen!

Fotó: Nizam Abdul Latheef (Pexels)

Ma már nincs olyan buliba járó fiatal, aki ne hallott volna a GHB (ismertebb nevén gina) kellemetlen hatásairól, és az ezzel csúnyán visszaélő emberek történeteiről.

A GHB-t mint kábítószert gyakran randidrogként azonosítják, ugyanúgy, mint az alkoholt és az erős benzoldiazepineket. Általában sós ízű folyadék, de színtelen és szagtalan, „nagyon könnyen italokba keverhető”, ami elfedi az ízét. A GHB-t szexuális zaklatás céljából használják. A sértett a mérgezéskor általában nyugtató hatású italban fogyasztja el, ami általában alkohol. Azonban nehéz megállapítani, hogy milyen gyakran használták a GHB-t a nemi erőszak megkönnyítése érdekében. Ugyanis egy nap után nehéz a kimutatása a vizeletmintából. Sok áldozat képtelen felidézni a nemi erőszakot csak bizonyos idő után. Azonban azon esetek, melyekben a GHB-t mint az időzített nemi erőszak kábítószerét használják, ritkák.

Forrás: Wikipedia

Egy német egyetemista lány Kim Eisenmann, miután barátja is áldozatul esett egy hasonló szituációnak, úgy gondolta itt lenne az ideje valami egyszerű formátumú, ugyanakkor gyors, és pontos drogtesztelő kifejlesztésének. Ennek eredményeképp készült el az a bizonyos unisex karszalag, ami két tesztelés erejéig nyújt biztonságot a GHB ellen. Használata rendkívül egyszerű, csupán egy cseppentés a gyanús italból, és ha kék színre vált a kis kör, egyetlen kortyot se igyunk belőle.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Az éjszaka, mint látjuk, nem mentes a veszélyektől. Ha a bulit megúsztad anélkül, hogy valaki beletett volna valamit az italodba – azért erre elég nagy az esély –, még haza is kell jutnod. Olykor egyedül a nagy éjszakában. Erre a helyzetre találták ki – berlini minta alapján – a a Hazakísérő Telefont. A vonal végén önkéntesek ülnek, és ha parázol, addig beszélgetnek veled, amíg be nem zárod magad mögött az ajtót. Pénteken és szombaton éjjel, valamint a munkaszüneti napok előtti estéken este 11 és hajnali 4 között lehet hívni a +36 30 899 3465, +36 30 664 7981 számokat (normál tarifán), és ha útközben valami kellemetlenség történik, a segítőd egy másik telefonról azonnal értesíti rendőrséget.  Igazán éles, bűncselekményközeli szituáció még szerencsére nem fordult elő, telefonálók inkább óvatosságból, elővigyázatosságból tárcsázzák a számokat. Jobb félni, mint megijedni... (Forrás)

Mindkét esetben.

Tehát: már itthon is "hazakísérhet" valaki, ha szükségét érzed, és a karkötö is olyan sikeres, hogy Európában már több országban is kapható a drogériákban, s hamarosan Magyarországon is elérhető lesz!

Xantus KO, karszalag, randidrog, GHB, megelőzés, teszt, hazakísérő telefon

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek