Az NKA szerint ezek a külföldön leginkább eladható magyar zenekarok

2020/02/14  ·   Általános   ·  koncert.hu

A HOTS könnyűzenei exportiroda évente két alkalommal méri fel zeneipari szereplők véleménye alapján a hazai produkciók exportképességét. A lista nem objektív mérőszámokon alapul, ezért inkább egyfajta pillanatfelvételként tekinthetünk rá, ami azért megmutatja előadók láthatóságát.

Itt az exportképes hazai előadók névsora - Frissült a HOTS shortlist

Közel 300 produkciót vettek górcső alá, ez sokkal szélesebb spektrumot eredményezett, mint az előző években. Újdonság, hogy az Előadói Alprogramban támogatott előadók közül ketten is felkerültek a listára már most, közülük pedig a The Anahit részt vett már nemzetközi rádiókampányban, aminek eredményeként a Lonely című daluk többek között a RAI2 és a litván LRT Opus rotációjába is bekerülhetett.

A listán szereplő zenekarok csaknem fele, hét előadó vett részt az elmúlt években vagy idén az Induló Előadói Alprogramban (Belau, Platon Karataev, Antares, Apey, The Anahit, The Devil's Trade). A Hangfoglaló Program pályázatainak életpályamodellje is ilyen logikával épült fel, így a mostani eredmények igazolják ennek sikerességét és megtartó-erejét.

A HOTS shortlist zenekarai 2020 első felmérése alapján:

1. The Qualitons (előző helyezés: 2.)
2. Mörk (1.)
3. Lazarvs (6.)
4. Bohemian Betyars (3.)
5. Ivan & the Parazol (-)
6. Belau (10.)
7. Platon Karataev (4.)
8. Middlemist Red (7.)
9. Fran Palermo (8.)
10. Blahalouisiana (14.)
11. Antares (-)
12. Apey (13.)
13. The Anahit ( 25.)
14. Jónás Vera Experiment ( 9.)
15. The Devil's Trade (16.)

A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni.. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár).

A HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses, éppen azért, hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért. Vannak olyan fesztiválok azonban, amikor nincs lehetőség és felület nyilvános ajánlással élni, ilyen esetekben a fenti listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok. Ilyenkor, tekintettel a helyi piac sajátosságaira és az esemény programkínálatára, a shortlist alapján kerülnek kiválasztásra. Természetesen az is fontos szempont a nemzetközi showcase fesztiválok line-upjának összeállításakor, hogy a meghívott ország előadói közül olyan produkciót delegáljanak, amelynek esélye van adott régióban piacnyitásra, áttörésre.

 

HOTS shortlist, NKA, Hangfoglaló, The Qualitons, Mörk, Lazarvs, Bohemian Betyars, Ivan & the Parazol, Belau, Platon Karataev, Middlemist Red, Fran Palermo, Blahalouisiana, Antares, Apey, The Anahit, Jónás Vera Experiment, The Devil's Trade

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek