A Krafwerk mellett Iggy Pop, a Stereo MC, Tom Odell és Steve Aoki is rajta van a Gyárkert utaslistáján

2023/04/14  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Két napja írtuk meg, hogy jön a Kraftwerk Veszprémbe, az egykori Balaton Bútorgyár területén kialakított Gyárkert KultúrParkba. Akkor még sem a weboldalon, sem a Facebookon nem találtunk részleteket: most megérkezett a teljes "utaslista". A helyszínt a VOLT Produkció Kft. csapata működteti.

Fotó: Iggy Pop/FB

A Gyárkert az ékes példája annak, hogy sok – uniós – pénzből nem csak lomb nélküli lombkorona-ösvényt lehet építeni, hanem nagyon jó dolgokat is létre lehet hozni: Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt 2023. január 1-jén átvette az Európai Unió legrangosabb kulturális címét, így idén a város és a csatlakozott 116 település csaknem háromezer rendezvénnyel várja vendégeit. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb eleme, amelynek célja, hogy a kultúra révén közelebb hozza egymáshoz Európa népeit. Az idei év egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy bemutassák a Bakony-Balaton régiót, mint Veszprém központú európai kreatív és kulturális központot.

A programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye a most megnyíló pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül, több mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. A szervezők egész nyáron át tartó fesztiválnak szánják a rendezvénysorozatot, amely május első hétvégéjén kezdődik Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával kialakított modern, multifunkcionális helyszínen.

Ezen a nyáron a Gyárkert színpadán lép fel többek között a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, az igényes és mindig megújuló techno és elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője, Paolo Nutini a világhírű brit énekes és dalszerző, Steve Aoki a japán származású, amerikai születésű EDM DJ, aki előszeretettel dobálja a tortákat a közönség közé.

A fellépők sora nem fogy el, hazánkba látogat az amerikai nu metál zenei irányzatot képviselő Papa Roach/Hollywood Undead, akik közösen lépnek színpadra, érkezik még Franz Ferdinand, a glasgow-i indie rock banda. Nem maradhat ki a felhozatalból a mindig ezerarcú, ex-Molokos-s Roísín Murphy sem, érkezik a Meduza is, az az olasz trió (Luca de Gregorio, Mattia Vitale és Simone Giani), akik a Piece Of Your Heart, Paradise, Lose Control zenéikkel robbantak be itthon is a köztudatba.

Természetesen a magyar könnyűzenei elit sem maradhat ki a felhozatalból, a teljesség igénye nélkül a Gyárkertben koncertezik majd Ákos, aki idén ünnepli 30 éves jubileumát, jön a népszerű erdélyi magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company, de nem maradhat ki a sorból a Halott Pénz sem. Majka is fellép a Gyárkertben, mindenki táncol vele aznap este, Kispál és a Lovasitól pedig egy legendás életmű dalaira készülhetünk. A minden korosztály körében igen népszerű Quimby is ellátogat Veszprémbe, de érkezik a fiatalok által napjaink talán legfelkapottabb magyar előadója, a 21 éves énekes-rapper Azahriah. A nyár folyamán fellép még a Gyárkert nagyszínpadán a Tankcsapda, a Road, Best Of Geszti és Rúzsa Magdi is. Naná, hogy  a veszprémi régió egyik kedvenc együttese, a Vad Fruttik is látható lesz a Gyárkertben – a 2022. év végi átalakulásukat követően a nyári fesztiválszezon startját itt indítják, és nem csak ülni és hallgatni fognak :)

A koncertekre április 13-án 15 órától lehet jegyet vásárolni a helyszín hivatalos weboldalán. Az EKF programhoz kapcsolódó, a Gyárkertben megrendezésre kerülő koncertek egy részén ingyenesen lehet bulizni, a belépőjegyes programok esetében pedig a VEB2023 EKF támogatási programja biztosítja, hogy igen kedvező jegyárak legyenek. Eddig két ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött koncertet találtunk a weboldalon, ők adják a nyitóhétvége műsorát: tehát a Vad Fruttik (05.05.) és Stereo MC (05.06.) bulijára nem kell jegyet venni. Kapcsolódjatok hozzájuk!

Steve Aoki tortadobálását mintegy 8.000 forintért lehet megtekinteni, Iggy Pop 8.500,  Kraftwerk 9.000, Róisín Murphyre a jegy 3.990 Ft-ba kerül, csakúgy, mint az Ákos-koncertre, az Azahriah-, a Quimby, a Majka-jegy pl. pedig 3.000-be (early bird). Rég láttunk ilyen árakat...

 

Kraftwerk-koncert az egykori Balaton Bútorgyárban

 

A Gyárkert programsorozatának részeként az idei évben Veszprémbe költözik a korábban már több Balaton parti települést is megjárt elektronikus zenei fesztivál, a Balaton Piknik. Az augusztus 18-19-én megrendezésre kerülő, a finomabb és lágyabb elektronikus zenei műfajokat, a tech house-t, a minimalt, az electro pop-ot középpontba állító fesztivál a műfaj nemzetközi sztárjaival érkezik majd az új helyszínre.

A helyszínről

Veszprém belvárosában hosszú évekig parlagon hevert a Balaton Bútorgyár egykori telephelye; itt születik meg a Gyárkert KultúrPark. A „sebhelyként” emlegetett területet a város megvásárolta és az közparkként, ideiglenes rendezvényhelyszínként formálja újra a veszprémi belvárost. Az EKF évében az itt élők és az idelátogató turisták száma és a programok sokszínűsége megkívánja egy ilyen léptékű szabadtéri rendezvényhelyszín kialakítását, így idén az májustól-októberig a koncertek, rendezvények idején kiemelt helyszín lesz a terület, míg a hétköznapokon közösségi parkként lehet használni.

Az ország vezető pop-up építészeinek segítségével a Hello Wood nemzetközi, díjnyertes építész stúdió által tervezett látványos installáció április végére készül el a revitalizált területen. A Közösségek Kertje a Veszprém-Balaton régió kultúráját hirdető művészeti alkotás. A 116 növényládából felépülő élő, zöld installáció a Gyárkert Kultúrpark központi elemének készül, és az EKF programban részt vevő 116 település összefogását szimbolizálja. a résztvevő településekre utaló 1-1 egyedi tervezésű növényláda.

A parkosított területen szolgáltatóegységek, éttermek, vendéglátóhelyek és a rendezvények kiszolgálására alkalmas komplett infrastruktúra, valamint két különálló színpad várja azt a közel 5000 látogatót, akiknek egyidejű szórakozásáról gondoskodnak a szervezők.

 

 

Kraftwerk, Gyárkert, Veszprém

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek