Év koncertje - szavazás

Menny és pokol! 46 fesztiválnap 3 hónap alatt

2015. szeptember 29.  ·   Fesztivál   ·  Görögh Atus

Idén nyáron 12 fesztivált látogattam meg, és mondhatni, nyitott szemmel és füllel jártam - ha a sör ezt megengedte -, és igyekeztem összeszedni pozitív és negatív tapasztalatokat, hogy egy szezonzáró évvégi bizonyítványt állítsak össze.

Menny és pokol! 46 fesztiválnap 3 hónap alatt
Ha a fellépőket nézem, akkor messze a Rock in Vienna (ITT, ITT és ITT) nyert (nem volt Kis Grófo!!!), de maradjunk a hazai lápos vidéken, és nézzük végig, hol tudták a szervezők megülni ugyanazt a mainstream hullámot mindenhol, más-más helyszínen és köntösben. Talán soha nem volt ennyire az istenek kegyeltje a fesztiválszervezők többsége, mert olyan pontosan jött a hőség és a jó idő minden kapunyitáskor, mint az egyenes kiesés a labdarúgó BL selejtezőkörben. Hőség, szárazság, por és selfiebotok jellemezték a 2015-ös fesztiválszezont. Ja, és voltak azért fellépők is.
 
Nézzük az első 8 helyezettből a 8-tól az 5-ig. Az első négy a következő részben lesz olvasható.

8.
A SZÍN fesztivál egykor szebb napokat látott, és bár kitolták 7 naposra az egészet, valahogy az embernek az volt az érzése, hogy egy nagy falunapon van. Napközben olyan döglött volt az egész, mintha halálbüntetés járna a nappali részegségért és fesztiválarcoskodásért. Ha jól tudom, nézőcsúcsokat döntögetett a fesztivál, de ez nagyban köszönhető a vásári hangulatnak. A napfény városában rendezett fesztivál szépen lassan átevezett egy céllövöldékkel és politikai sátrakkal tarkított össznépi hacacáréba, ahova kerékpárral bemenni tilos. Kevés sátrazó, és inkább csak a helyiek és környékbeliek látogatják a fesztivált, ami ezért sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy mit tálal és miként az alföldi régiónak. A szegedi halászlé viszont verhetetlen! Mi az észrevételem? A kevesebb néha több!
 
Negatív élmény: Schiffer András beszélgetős sátor! (nem a személlyel van bajom, hanem a politikával)
Pozitív élmény: 350 Ft/korsó sör ár
Helyszín: Szeged az Szeged! Nincs benne hiba, főleg, ha a Tiszában fürdesz és a sörödben békalencsét találsz.
Fesztiválhangulat: Csak sötétedés után!
Fellépők: Hát, lesz ez jobb is...
Bölcsesség: Újra lett színezve, szóval jövőre színezd vissza, színezd újra.... (remélem)


7.
A balatonszemesi RockPart fesztivál kezdeti gyermekbetegségei és annak ellenére, hogy nem tartozik a bazinagy fesztiválok közé, mégis megérdemli, hogy rajta legyen a listán. Kérem a szervezőket, hogy valahogy vigyék le a helyszínt a Balaton-partra, ha már ott van. Akkor kinőheti magát a rendezvény a rockzene Balaton Soundjává. Az 1 négyzetméterre eső bőr és szegecsek száma meghaladja a Soundon mért selfie botokét. Kicsi fesztivál, de a miénk. "Kis pénz, kis foci!"

Negatív élmény: Messze a Balaton és elhagytam az egyik legjobb léggitáromat.
Pozitív élmény: Olcsó sör és megtalálta valaki a léggitáromat ( +Nem volt Gófo).
Helyszín: Kevés árnyák és messze a Balaton.
Fesztiválhangulat: Végre lehetett látni napközben is dülöngélő, szétázott embereket.
Fellépők: A Clawfinger nálam mindenképp csillagos ötös.
Bölcsesség: RockPart fesztivál, ahonnan csak a part hiányzik, minden más a helyén van...

6.
Sopron a hűség városa – sajnos ez egyre nehezebben mondható el a VOLT fesztiválról. Éveken keresztül a kedvencem volt, de elkezdett elszigetesedni, és annyi embert engednek be, hogy azt hihetnéd, nincs limit. Félelmetes, mennyire be tud dugulni az egész. Az Egri csillagokat ki lehet olvasni annyi idő alatt, ameddig az egyik színpadtól a másikig elérsz, akkora a tömeg. A két nagyszínpad pedig egymással szemben erre még rá is rakott, mert például a Motörhead után a komplett nézőseregnek kellett kicserélődnie a következő koncertig, ami a Parov Stelar volt. Soha nem látott dugó! A hűség pedig már nincs meg, mert zeneileg is átlépte önmagát sajnos.

Negatív élmény: A keleti népvándorlás a pénteki napi tömeghez képest csak egy maroknyi ember.
Helyszín: Már kicsi.
Fesztiválhangulat: Na, az itt azért volt bőven.
Fellépők: Mindenből kaptunk, de a Motörhead és a Rise Against lefejelte a popra éhes közönséget.
Bölcsesség: A VOLT fesztiválról nem tudsz múlt, jelen és jövő időben kérdezni. (Lesz volt? Van volt? Volt volt?)

5.
Az új helyszínre költözött Rockmaraton fesztivál történetének legjobb döntését hozta, hogy átnyergelt Dunaújvárosba a Szalki-szigetre. Festői és számomra az egyik legjobb fesztiválhelyszín lett. Duna holtág, fák, parkok és tökéletesen átlátható terület. Egykori Sztálinváros nehézipara csúcsán látott ennyi fémet és nehézipari matekmetált, mint idén nyáron. Jól összerakott programok és igazi fesztiválhangulat a nap minden órájában. A nagyszínpad műsorát ha kicsit tudják a szervezők még fokozni, akkor erre a fesztiválra még a Szovjetúnió is azt mondaná, hogy kész az ötéves terv.

Negatív élmény: Rocker vagyok, de ott még én is popper pöcsnek néztem ki.
Pozitív élmény: Rocker vagyok, de ott még én is popper pöcsnek néztem ki. (guminő-mentés a Dunából-verseny).
Helyszín: A lehető legjobb, de jövőre lehet még fejleszteni.
Fesztiválhangulat: Rocker vagyok, de ott még én is popper pöcsnek néztem ki (ami a csövön kifért).
Fellépők: Zúzda és gitár, csak stílusosan. Ha Rákosi elvtárs látná, micsoda alakok szállták meg a városát, akkor idő előtt önszántából kelt volna útra Kirgizisztánba.
Bölcsesség: Metál, tömény,  boroskóla, jó ebédhez szól a nóta! 

Melyik fesztivál lesz az első? A következő részben kiderül. Hamarosan jelentkezem, csak mennem kell megnézni a Gyűrűk Urát, mert új szereplő van benne: Frodó helyett Grófo! Viszi a gyűrűt...
 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek