Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

2020/06/02  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Bármilyen furcsa is (nem az), vonzó, kedves, úti célnak is kiváló. Erről egy John Sturgis nevű úr számolt be a Sun magazinnak.

Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

Glastonbury – mondjuk, és a világ nagyobbik felének (mindenkinek...) a legendás fesztivál jut az eszébe, ami – sok más, mondhatni: az összes nyári fesztivállal együtt – idén elmaradt, pedig ez lett volna a jubileumi 50. Mondhatnánk, hogy bakancslistás, de hát az ember ismeri a korlátait, és ha egy hazai System Of a Down koncertre (erről itt írtunk) nem sikerült jegyet venni a neten, akkor persze majd a világ egyik legfelkapottabb fesztiváljára fog, amelyre gyak. városi legenda vagy Harry Potter-könyvbe illő varázslat bejutni.

Ebben a fesztiválban ráadásul az a szimpatikus, hogy minden második évben rendezik meg, hogy a gigabulinak helyet adó Worthy Farm magához térjen, és a szervezők mindig szorosan együttműködnek a helybéliekkel, ami persze nem ismeretlen kis hazánk egyes tájain sem (Pl. Művészetek Völgye, Ördögkatlan fesztivál), de azért itt mégiscsak egy 135 ezres tömegről van szó...

Nos, ez a tömeg most nem lepi el a környéket, nyilván vannak, akik ennek nagyon örülnek (mindig vannak olyanok), a többiek meg a világhelyzetre tekintettel megadóan viselik a járvánnyal járó megpróbáltatásokat.

Viszont Glastonbury mint város idén – sem – marad el... A cikk szerzője azt írja:

"Sokszor jártam Glastonburyben anélkül, hogy be sem tettem a lábam Glastonburybe. Több millió emberhez hasonlóan jártam a világ leghíresebb fesztiválján, de soha nem jártam a Worthy Farmot körülvevő környéken."

Az idén törölt fesztivál idején a zenét és a sáros mezőkön tapicskolást békés sétákra és városnézésre lehet cserélni ezen a délnyugati vidéken, amely Anglia egyik legszebb és legfestőibb sarkában található. Maga Glastonbury egy kellemes kisváros, amelyben kissé vicces mennyiségben találhatók hippivállakozások, de persze vannak "hagyományos" kocsmák és kávézók is.

Még lenyűgözőbb hely a közeli Wells, amely a középkori katedrálisáról híres, de isteni a pitéje is, amelyhez a hozzávalókat – legyen az húsos vagy más – helyben állítják elő. Bruton is elbűvölő városka, amelyet átszel egy folyó és a műemléki épületeket a helyben kitermelt kőből készítették. Manapság ezek a települések a gazdag londoniak második otthonául szolgálnak, következésképpen hétvégén a milliomosok játszóterévé válnak, ahol Ferrarik szántják a  Fő utcákat...

Talán éppen ezért az ide érkezők inkább a környéken kirándulgatnak, ahol a Somerset-síkság értelemszerűen lapos és vizes mocsarainál meghallgathatják (már amennyiben költés idején érkeznek) a bölömbika jellegzetes hangját, ami olyan, mint a távoli ködkürt, de akár jégmadarakat is lehet látni vagy vadászó barna rétihéját. Körkörös sétát lehet tenni a megyétől északra, a tengerparton, végig a part mentén és a hegyek mögött, majd vissza az erdőn Kilve határában, amely a rendszeresen beomló sziklákból előbukkanó őskori maradványokról híres...

Ezt az egészet azért írtuk le, mert az ikonikus nevek mögött olykor sokkal szebb, vagy, ha bizonyos szempontból az éppen nem is, de figyelemreméltó másfajta dolgok rejtőznek, úgyhogy érdemes bejárni Kapolcs vagy Kis/Nagyharsány környékét is – fesztiváloktól függetlenül is :)

Plusz, láttunk a hétvégén egy fotót az MTI-n csíksomlyói katlanról (most lenne a búcsú, ami szintén elmaradt, és tök üres), és hát ez alapján (is) el tudjuk képzelni, mekkora megterhelést jelentünk a természetnek mi, emberek... Néha hagyni kell megpihenni.

2020/2019.

(the sun)

 



.

 

Glastonbury, fesztivál, koronavírus-járvány

Képtár

  • Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül? kép 84137
  • Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül? kép 84138
  • Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül? kép 84139
  • Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül? kép 84140
 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek