Síppal, dobbal, nádi hegedűvel - Sikerrel zárult az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2023/07/24  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat Szaxofon és Hegedű, illetve Ütőhangszeres Gálája idén is nagy sikert aratott a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A 22. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretében tartott koncertsorozat ebben az évben is sok zenekedvelőt vonzott.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel - Sikerrel zárult az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

A Szaxofon és Hegedű Gálát Puskás Levente szaxofonművész és Váradi Judit zongoraművész összeszokott kettőse nyitotta Robert Planel: Prélude et Saltarelle című művével. Majd Erwin Schulhoff: Hot Sonata című darabját játszották el. „A Hot Sonata szerzője azon művészek közé tartozott, akik a 20-as években dzsesszes elemeket vettek be műveikbe, amelyet akkoriban elfajzott, degenerált zeneként emlegettek,” – mesélte Puskás Levente. Váradi Judit Vajda János: Szonatinájáról osztott meg a közönséggel egy személyes történetet, mely szerint a zeneszerző többször visszautasította kérésüket, miszerint írjon számukra egy darabot szaxofonra és zongorára, majd egyszer csak meglepte őket ezzel a nekik ajánlott szerzeménnyel, amit azóta már többen elkértek tőlük turnéjaik során. 

Oláh Vilmos hegedűművész először vesz részt művésztanárként az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertmesterét Boda Balázs kísérte zongorán. A két művész a következő darabokat adta elő: Riccardo Drigo: Valse, Christoph Willibald Gluck: Melódia, Henryk Wieniawski: D-dúr polonéz, Camille Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso, Pablo de Sarasate: Bevezetés és Tarantella, Dohnányi Ernő: Andante. 

Az Ütőhangszeres Gálán Szabó István művészeti vezető irányításával fellépett a Sonus ütőegyüttes, a Nyári Akadémia ütő mesterkurzusának hallgatói, illetve Mark Ford amerikai ütőhangszerművész. Szabó István kiemelte, hogy az ütőhangszeres koncert más, mint a többi, hiszen itt nem csak a mestertanárok lépnek fel, hanem a hallgatók is megmutathatják, hogy mit sikerült elsajátítaniuk. A változatos program afrikai tradícionális zenével indult, majd Johann Sebastian Bach: d-moll fúga című művét adták elő, ezt követték Steve Reich 6/4-es ritmusképletben megírt minimálzenéjét tapsoló hallgatók. Ezután hallhatta a közönség Gyuricskó Botond szóló előadását marimbán. Carlos Chavez: Toccata című klasszikus ütőhangszerekre írt darabját adták ezután elő, melyben mintha megannyi óra ketyegett, ütött volna egyszerre.

 

Mark Ford vendégprofesszor két saját szerzeményét a Kingdom Lore Fanfare és a Stealing a Moment című műveket vitte színpadra. Stubernic című darabját két hallgató segítségével játszotta marimbán. A bármit meg lehet szólaltatni elvén, a hangszer oldalát, elejét is ütőhangszerként használták, amitől még színesebb volt az előadás. A hangversenyt záró Timm Pieper: Level Two című darabja alatt a doboké volt a főszerep, melyek lendületes zenéjét vastapssal hálálta meg a közönség.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás és Bolyky Zoltán vezényletével 2023. július 22-én, szombaton este 19 órától Debrecenben a Nagytemplomban adja első hangversenyét, megünnepelve Vásáry Tamás közelgő 90. születésnapját, amelyet idén augusztusban tölt a híres karmester. A debreceni fellépést követően vasárnap a Szlovák Rádió hangversenytermében, Pozsonyban, majd hétfőn Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében lép a nagyérdemű elé a világzenekar nemzetközi csapata.

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, Debrecen, komolyzene, szaxofon, hegedű, gála, Nagyerdő

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek