A fiataloknak hiányzik majd leginkább a fesztiválszezon – de mindenkinek fájni fog

2020/04/30  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A PORTFOLIO.HU közölt – még a Nagy Bejelentés előtti napon – egy terjedelmes cikket arról, hogy mi mindennel jár a fesztiválszezon törlése. Az írás a HÉTFA Kutatóintézet elemzésén alapul, amelyben a hazai fesztiválpiac kilátásait taglalták. Einstandoltunk belőle néhány részletet, mert nem csak a szórakozásunk hiánya lesz fájó...

A fiataloknak fog leginkább hiányozni a fesztiválszezon – de hatását mindenki megérzi

Becslésük szerint minden egyes fesztiválra el nem költött forint körülbelül 7 forintot von ki a gazdaságból a tovagyűrűző hatások miatt, így ha az idei fesztiválok elmaradnak, akkor az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a GDP közel 1%-át is elérheti.

Magyarországon évente több mint háromezer fesztivált rendeznek, ezek közül a leghíresebb, legnagyobb, leglátogatottabb rendezvények a könnyűzenei fesztiválok. A zenészek az élőzenei fellépesekből szerzik zenéhez köthető jövedelmük legalább felét, az élőzenei fellépések nagyrésze pedig a nyári szezonra tehető, innen már csak egy kis lépés, hogy a nyári fesztiválszezon a zenészek és a zeneipar legfőbb bevételi forrását jelenti. De a ma bejelentett korlátozással jövedelem és munka nélkül maradt a fesztiválszektor több ezer foglalkoztatottja – a színpadok építőitől a zenészekig és a programszervezőkig. Plusz: nemcsak a fesztiválok dolgozói maradnak hoppon, hanem a fesztiválokhoz kapcsolódó szállásadó és vendéglátós vállalkozók is: országszerte tehát komoly bevételkieséssel lehet számolni a turisztikai szegmensben.

A Music Hungary Szövetséggel együttműködve a HÉTFA Kutatóintézet úgy becsüli, hogy az évre előrejelezhető összes fellépés 70%-a marad el a március elejétől szeptember végig tartó időszakban. (Szerintünk ez a végére kicsit több lesz... - aszerk.) Ha az egész élőzene-iparág bevételeit tekintjük, a 70%-os csökkenés mintegy 28 milliárd forint közvetlen bevételkiesést jelent a szektorban. (Ebből a bevételből éltek eddig a fesztiválok közvetlen közreműködői – például a szervezők, az építők, a hangosítók és a zenészek.) Legalább ekkora bevételt jelent a helyszíni étel- és italfogyasztás: a magyar fiatalok 2019-ben átlagosan napi 10 ezer forint költőpénzzel készültek a fesztiválokra.

Lehet azt mondani, hogy ennyit (szor fesztivál) spóroltatok idén, srácok, de ez a hatalmas összeg a vállalkozók kasszájából is hiányozni fog – ők is ebből élnek. Most vitatkozhatunk azon, hogy mi mennyibe kerül egy fesztiválon, megérdemlik meg minden, de akkor még csapjuk hozzájuk a külföldieket, mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium egy korábbi felmérése alapján az országba látogató turisták 10-12 százaléka a fesztiválok miatt érkezett eddig, ráadásul a költési hajlandóságuk  többszöröse a hazai fesztiválozóknak.

Szóval, ez nagyon-nagyon sok pénz. Ha az idei fesztiválok elmaradnak a nyáron, az emiatt a magyar gazdaságból kieső jövedelem akár a 442 milliárd forintos összeget is elérheti.

Ahogyan a turizmus sok más szegmensének is, valószínűleg a fesztiválszféra szereplőinek is időre és támogatásra lesz szükségük ahhoz, hogy az eddigiekhez mérhető működéshez visszatérjenek a válság után. Elképzelhető, hogy sok fesztivál segítség nélkül nem él túl egy kieső szezont. De azoknak is lesznek nehézségeik, akik valamilyen halasztással vagy szerencsével meg tudják oldani a fesztivál megtartását...

Az írás részletesen taglalja a témát + grafinok és további linkek – ide kattitntva elérhető.

Volt a cikknek  egy bekezdése, ami azt taglalja, hogy mi, fesztivállátogatók mivel segíthetjük kedvenc fesztiváljainkat. Őszintén szólva – és ezzel biztos csak mi vagyunk így, akik nap mint nap leírjuk ezt a lécci, ne kérd vissza a jegy/bérlet árát dolgot –, kezd tele lenni a hócipőnk azzal, hogy miközben mentjük a saját és családunk életét, folyamatosan azzal kellene foglalkoznunk, hogy másokkal mi van... Persze, ilyenkor jön a  szolidaritás és az empátia meg a sok kicsi sokra megy, de amikor arról olvas az ember, hogy vannak országok, amelyek igen komolyan veszik ezt a dolgot, és szinte leírhatatlan nagyságú összegekkel segítik a szektort, akkor kicsit elveszti a motivációját az ember...

A mai nap egy gépkarabéllyal leadott sorozat volt a magyar zene- és fesztiváliparra, mely utóbbi kifejezések mögött rengeteg ember és rengeteg kreatív vagy éppen monoton munkával töltött óra van, volt, már ami a szervezést illeti, s több ezer törölt munkaóra, már ami a teljesítést illeti – a másik oldalon meg ott van több ezer kanapéra szorult fiatal vagy örökifjú (lsd. képünkön), akik mint a megváltást várták kedvenc fesztiváljukat – immáron hiába.

A túlélési stratégiáját mindenkinek magának kell kiválasztania: az összefogás, az összetartás sokat segít majd, s ugyanezt az összefogást várja el a léket kapott koncert- és fesztiválhajó is a döntéshozóktól.

S ha már itt tartunk: a Bagossy Brothers Company június 19-re hirdetett kompos koncertje is elmarad, a Nagyon Balaton szervezői új időpontot próbálnak keresni a BAHART munkatársaival karöltve. Egyébként ez utóbbinak is rendkívül súlyos gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie 2020-ban.

 

 

 

 

 

 

 

fesztiválok, zeneipar, fesztiválszezon, törlések, munkavállalók, élőzene, válság, padló

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek