A zenészekért demonstráltak Prágában

2020/08/03  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Több száz ember gyűlt össze Prágában azon a demonstráción, amelyen az egzisztenciális végveszélybe került cseh zenészek mellett fejezhették ki szolidaritásukat – tudósít a Napi.hu.

A zenészekért demonstráltak Prágában

A cseh zeneipar 130 ezer embernek ad munkát a teljes háttérszemélyzettel együtt, és évente 20 milliárd korona (260 milliárd forint) árbevételt ér el, ám jelenleg mindössze kapacitása 15 százalékán üzemel. A nagyobb baj, hogy semmi esélye a helyzet javulásának.

A zenészek az elsők között veszítették el megélhetésüket a járvány kitörésekor. Sokan azzal próbálkoztak, hogy lakásukból adtak online koncerteket abban bízva, hogy nem tart sokáig az iparág mélyrepülése. Ezzel azonban nem tudták pótolni elveszett bevételeiket – nem beszélve azokról a háttérmunkásokról, akik nem a zenélésből élnek –, és gyorsan kifogytak a pénztartalékukból.

A demonstráció résztvevői kérték a kormányt, hogy nyújtson átmeneti támogatást a zenészeknek, amíg nem tudnak a munkájukból megélni, továbbá, hogy ősztől tegyék lehetővé a maximum 5000 fős rendezvények tartását. A kulturális miniszter azt mondta a Radio Prahának, hogy ez ki van zárva. A kormány igyekszik megtenni, amit tud, de nem képes olyan nagyvonalú anyagi támogatást adni, mint például a német állam.

A prágai vezetés júniusban egymilliárd koronát (13 milliárd HUF)* különített el arra, hogy fenntartsák a fesztiválokat, a nyári színházakat és klubokat. Ugyanakkor sok jogosult arról számolt be, hogy eddig semmit sem láttak a pénzinjekcióból. Mostanra sikeres, népszerű zenészek is ott tartanak, hogy úgy látják, más jövedelemforrás után kell nézniük, mert a zenéből nem tudnak megélni.

(napi.hu)

Budapesten is szerveződik egy demonstráció,

Zenés felvonulás az 500 fő feletti rendezvényekért

címmel augusztus 7-én, pénteken, 15:00-kor indul a menet a Nyugati pályaudvar parkolójából, a Blaha Lujza Téren át, az Astorián keresztül, a Deák tér érintésével a Kossuth tér lesz a cél, ahol 17:00 óra tájékán véleménynyilvánításra kerül a sor.

A Mérce kérdésére – miszerint egyeztettek esetleg más zenekarokkal az akcióról – a szervezők elmondták: közvetetten kapcsolatban állnak több nagy zenekarral, akik azonban egyelőre vonakodó állásponton vannak, mivel attól félnek, ha melléállnak a kezdeményezésnek, nem lesz utána munkalehetőségük.

Létezik VALÓDI összefogás a közösségi oldalakon?

*Mint ahogy arról beszámoltunk, a magyar kormány 5,3 milliárd forint támogatást fog nyújtani a zeneiparnak, amelyet garázskoncertek felvételére kell fordítani. Ebből az összegből 800 millió kifejezetten a cigányzenére megy majd.

 

A kormánydöntés egy gyomros volt

 

ByeAlex: Az utolsó forintomból is zenélnék...

 

Jamie Winchester: az ír kormány nem hagyja a padlón a zenészeket (sem)

 

 

 

 

Prága, cseh zenészek, programtörlések, zeneipar, válság

 

 

Szólj hozzá!


Zenekar, előadó vagy? Van már bakelitlemezed? Most lesz!

Zenekar, előadó vagy? Van már bakelitlemezed? Most lesz!

A Bandcamp most minden egyes előadó számára elérhetővé tette, hogy saját, egyedi vinylje legyen – olvastuk a Kreatív.hu-n.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lobenwein Norbert: 2021 nyarán már jó eséllyel lesznek tömegrendezvények

Lobenwein Norbert nagyon sok mindennel, de alapjában véve mégis egy dologgal foglalkozik, fesztiválszervezéssel: a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa, a MOL Nagyon Balaton és a STRAND Fesztivál társalapítója, az Akváriumot üzemeltető cég egyik tulajdonosa, a Road...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

A német külügyminiszter hagyná bulizni azokat, akiket már beoltottak

A HVG idézte Heiko Maast, aki szerint semmi értelme azokat a polgárokat korlátozni, akik már megkapták a vakcinát.

Börtönben halt meg a világ egyik legnagyobb popzenei producere

81 éves korában a börtönben – koronavírusban – meghalt Phil Spector zenei producer, akit minden idők egyik legnagyobb hatású popzenei producereként tartanak számon.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek