Csapdában a nyári fesztiválok: várakozó állásponton a Rockmaraton is

2020/04/20  ·   Programtörlés   ·  Labancz Andrea

Vészesen közeledünk a nyár felé, a fesztiváloknak pedig a megszokottól eltérően ez most nem túl jó hír. Több szempontból sem. Hogy miért mondjuk ezt, arra magyarázatként szolgál a Rockmaraton mai közleménye.

Rockmaraton

Minden évben izgatottan várjuk a fesztiválok bejelentéseit, mert olyankor általában örömködünk, hogy végre hazai színpadon láthatjuk néhány kedvenc külföldi bandánkat. Az izgalom idén is megvan, csak most már inkább belefájdul szívünk, ha meglátjuk a "közlemény" szót a posztban. Egy hónap karantén után már pontosan tudjuk, hogy ez semmi jót nem jelent... :(

Nem győzzük elégszer leírni, hogy a hazai zeneipar helyzete halmozottan hátrányos, ugyanis, míg a legtöbb európai országban konkrét dátumokkal szolgálnak a kormányzatok a tilalom fenntartására, addig itthon a határozatlan időre esküsznek honatyáink. Persze, mi is tudjuk, hogy egyikük sem lát a jövőbe (pedig most kifejezetten jól jönne)...

Cikkünk megírása pillanatában a cseheknél június 8-tól engedélyeznék a legfeljebb 50 fős családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartását... Németországban augusztus végéig biztosan nem lesznek tömegrendezvények. Franciaországban jelenleg július közepéig nem engedélyezik a tömegrendezvényeket, Ausztriában június végéig. Dániában májusban már engedélyezik az 500 fő alatti nyilvános rendezvényeket, nálunk ennyi ember nem számít tömegnek, nyilvána ttól függ, hol torlódik össze ennyi ember, mert más a szitu egy pinceklubban, és más egy elhagyatott repülőtéren. Mindezek még változhatnak, persze.

 

Azonban azt is tudni kell, hogy ez a csikicsuki a szervezők idegeit is felőrli, a pénztárcájukat pedig komolyan mínuszba ránthatja. Mivel a lekötött fellépők gázsijának egy részét (vagy az egészet) előre el kell utalniuk, a szerződések alapján csak abban az esetben van lehetőségük visszakérni, ha vis maior helyzetbe kerülnek. Ehhez pedig szükségeltetik a kormány által megadott konkrét dátum, ami megtiltja a rendezvények lebonyolítását a meghatározott időpontig.

Leegyszerűsítve: ha azelőtt jelenti be egy fesztivál a lemondást, hogy meglenne hozzá a hivatalos kormányhatározat indoklásként, rengeteg pénzt bukhat. Ez pedig hozza magával a jegyvásárló számára (jogosan) elfogadhatatlan "Nem áll módunkban visszatéríteni a jegyek árát készpénzben..." – mondatot.

Hogy minek kellett ez a hosszú felvezetés? Azért, mert a Rockmaraton mai közleménye gyakorlatilag arról szól, hogy még mindig nem tudnak semmit mondani a terveikről. Mint ahogy sok más fesztivál vagy szórakozóhely is hasonló posztokkal próbálja nyugtatni a saját közönségét több-kevesebb sikerrel. (Már aki egyáltalán posztol valamit...) És míg békeidőben nyugodtan mondhatjuk, hogy a háttérben zajló folyamatok minket kicsit sem érdekelnek, jelenleg az egyszeri koncert- és fesztiváljáró embert is rákényszerítik arra, hogy a dolgok mögé nézzen. Ezzel persze nem vagyunk kisegítve, és teljesen normális, hogy minden érintett fél a saját pénztárcáját igyekszik megóvni, míg a türelem egyre csak fogy. Viszont meg kell értenünk, hogy ebben az állóháborúban az esetek 99%-ában nem a szervező a főellenség, még ha bizonyos "pedig elsőre jó ötletnek tűnt"- akciók  megvalósítása erre is mutat.

A közönség majd dönt a veszélyhelyzet elmúltával, kinek szavaz bizalmat, szerintünk annak, aki benne akar maradni ebben a bizalmi körben, annak nyíltan és empatikusan kell kommunikálnia (a fesztiválozók jelentős részének SINCS jelenleg munkája), még akkor is, ha egyéb tényezők miatt konkrétumot nem tud mondani.

 

 

 

Ingyenes rock piknikkel vigasztalja rajongóit a törölt Ukk&Roll fesztivál

A rock & roll idén sajnos nem találkozik a tehénnel

Lassan minden nyári fesztiválnak nyilatkoznia kell a terveit illetően, még elég sokan vannak a sorban, a cikkünk végén megtaláljátok a fesztiválfigyelőnket. A legújabb bejelentést a Rock & Roll Camp tette: törlik az idei fesztivált, de azért van egy jó hírük, sőt: mindjárt kettő.
Fotó: Bánkitó Fesztivál

A Bánkitó Fesztivál válaszol a kérdéseitekre

Hetekkel ezelőtt ajánlottuk mindenki figyelmébe a Pohoda fesztivál kommunikációját, aztán a napokban megint, úgy tűnik, van, aki megfogadta a tanácsunkat... vagy ha nem a miénket, akkor is jó.
Várakozó állásponton a júniusi Deja Vu fesztivál

Várakozó állásponton a júniusi Deja Vu fesztivál

Naponta kattintgatunk mint fesztiválfigyelők, hogy mi történik a nyári fesztiválok oldalain, mondanak-e valamit végre a követőiknek és a jegyvásárlóiknak. Főleg a júniusra tervezett bulik kapcsán nem értettük a csendet: sem a Harley, sem az Anna & The Barbies, sem a retrófeszt nem...
Rockmaraton, fesztivál, Szalki-sziget, Dunaújváros, 2020, koncert, járvány, bizonytalanság

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek