Közzétették, milyen feladatot kell vállalniuk a zenészeknek az állami támogatásért

2020/05/04  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

Arról már beszámoltunk, hogy az Emmi egymilliárd forinttal segíti a független előadóművészeket. Ebben benne vannak a színészek, színházi dolgozók, bábszínészek, a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészek, a kortárs tánc művészei, az artisták, a cirkuszi dolgozók, a könnyűzenei és egyéb előadóművészek, a komolyzenei alkotók és külön kategóriaként a fiatal dzsesszzenészek.

Közzétették, milyen feladatot kell vállalniuk a zenészeknek az állami támogatásért

A független előadóművészek részére hirdetett pályázat a “Köszönjük, Magyarország!” címet viseli, a pályáztatást a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Magyar Könnyűzenei Központja (már ilyen is van, de mi a helyzet a Hangfoglalóval*?) és az A38 Hajó gondozza.

Az felvetődött írásunkban, miért egy irodalmi múzeum dönt a támogatásokról, azt a megfogalmazást pedig végképp talányosnak találtuk, hogy "a pályázatokat nem rászorultsági alapon, hanem feladatvállalás után ítélik a pályázóknak".

Ez utóbbira most megszületett a válasz.

Öt olyan produkciót kell létrehozni, amelyek elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, befogadó helyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósulnak meg.

(A zeneszerzők kicsit rosszabbul jártak: nekik a pályázati támogatás fejében a trianoni évfordulóra reflektáló zeneművet kell komponálniuk.)

Nem mostani projekt ez: a pandémiás időszak UTÁNra vonatkozik. (Pontosabban: a veszélyhelyzet visszavonását, a korlátozások feloldását követő 90 nap, ami szükség esetén meghosszabbítható, de legkésőbb 2020. november 30.)

Jelentkezhetnek a könnyűzene bármely stílusában (kivéve: jazz, népzene, komolyzene – ezekre külön program van) tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet területén dolgozó, 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok, akik a meghirdetett veszélyhelyzetben egy produkció tagjaként vagy önálló produkció okán nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel.

Minderre (bruttó) 100 millió forintja van a keretesben szereplő lebonyolítóknak, melyből maximum (bruttó) 300.000 Ft adható személyenként, és maximum (bruttó) 1.500.000 Ft produkciónkként.

A teljes infó itt.

 

* Zenekarok, koncerthelyszínek és technikusok együttműködését szeretné ösztönözni az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának a rendkívüli helyzetre reagáló 60 millió forint keretösszegű pályázata. Ezzel párhuzamosan könnyűzenei oktatási anyagok készítését segítő, 12 millió forintos felhívás is megjelent.

A maximum 20 perces, minimum 4 dalt felvonultató felvételek esetében nem feltétel, hogy új vagy akár korábban be nem mutatott szerzemények hangozzanak el. A profi technikával, szakemberek bevonásával készült koncertfilmek – home videót a kollégium nem fogad el – első bemutatásának joga az együttműködő koncerthelyszíneket illeti majd meg, akik saját honlapjaikon, közösségi felületeiken ezzel nemcsak az adott produkciót, de önmagukat is népszerűsíthetik. Egy-egy produkció maximum 600 ezer forintra pályázhat.

Az NKA honlapján elérhető pályázatok beadási határideje május 29. éjfél. Gyors döntést ígérnek.

 

Fotó: pexels.com

 

Emmi, Petőfi Irodalmi Ügynökség Magyar Könnyűzenei Központ, NKA, Hangfoglaló, porgramtörlések, állami támogatás

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek