A Petőfi Irodalmi Múzeum oszt pénzt a független (könnyű)zenészeknek

2020/05/02  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu, MTI

Az Emmi egymilliárd forinttal segíti a független előadóművészeket. Ebben benne vannak a színészek, színházi dolgozók, bábszínészek, a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészek, a kortárs tánc művészei, az artisták, a cirkuszi dolgozók, a könnyűzenei és egyéb előadóművészek, a komolyzenei alkotók és külön kategóriaként a fiatal dzsesszzenészek.

Fotó: pexels.com
A Köszönjük Magyarország című pályázatot a nemzetstratégiai intézmények, szervezetek bonyolítják le, és saját hatáskörükben döntenek a támogatásokról is.

A kijelölt lebonyolítók pedig:

A Nemzeti Színház a független színészeknek, színházi dolgozóknak, bábszínészeknek tesz közzé felhívást, a Hagyományok Háza a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészeket, a Nemzeti Táncszínház a kortárs tánc művészeit támogatja; a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ az artistáknak, cirkuszi dolgozóknak, a Petőfi Irodalmi Múzeum a könnyűzenei és egyéb előadóművészeknek, a Filharmónia Magyarország Kft. a komolyzenei alkotóknak, míg a BMC Budapest Music Center a fiatal dzsesszzenészeknek nyújt segítséget.
Azt nem tudjuk, hogy a cirkuszművészek ezen támogatása az április 21-én bejelentett egymillió euró fölött van, vagy ez egy és ugyanaz a dolog, mert ha ez a kassza az egyetlen, akkor a pénz csaknem egyharmadát ők kapják, ha meg a két dolog különbözik, nem világos, hogy pluszban miért jár...
Azt sem annyira értjük, hogy miért egyetlen színház dönt a teljes szakma spektrumáról, amikor vannak érdekvédelmi és egyéb szakmai szervezetek, azt meg pláne, hogy amikor van nekik egy Hangfoglalójuk, amelynek munkatársai az évek alatt rendesen beásták magukat  a könnyűzenébe, és hát van itt egy ilyen Artisjus is, egyebek, akkor miért egy irodalmi múzeum dönt a támogatásokról, meg igazából az sem világos, mit takar a bevezetőben leírt "egyéb" szó a könnyűzenei mellett, de nyilván nem kell mindent értenünk és persze örülünk minden forintnak.
Az a megfogalmazás pedig végképp talányos, hogy "a pályázatokat nem rászorultsági alapon, hanem feladatvállalás után ítélik a pályázóknak". Egyrészt nyilván az első pályázatokat szó helyett támogatásokat van, de persze nem ez a lényeg, hanem a feladatvállalás. WTF?
Fotó: Rebecca Swafford (Pexels)

400 előadóművész már pénzhez jutott

Mint ahogy arról már beszámoltunk, 180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére. A rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület döntött.
Music Hungary Szövetség

A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

Azzal mindenki tisztában van, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztesei a szórakoztatóiparban tevékenykedők. A 2020-as év bevételi szempontból akkor is mínuszos lesz, ha esetleg nyárra már feloldják a korlátozásokat, erről nincs információnk, csak optimizmusunknak adtunk hangot.
A fiataloknak fog leginkább hiányozni a fesztiválszezon – de hatását mindenki megérzi

A fiataloknak hiányzik majd leginkább a fesztiválszezon – de mindenkinek fájni fog

A PORTFOLIO.HU közölt – még a Nagy Bejelentés előtti napon – egy terjedelmes cikket arról, hogy mi mindennel jár a fesztiválszezon törlése. Az írás a HÉTFA Kutatóintézet elemzésén alapul, amelyben a hazai fesztiválpiac kilátásait taglalták.
 
független előadóművészek, állkami támogatás, programtörlések

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek