Ne csak az állami ünnepségekre oldják fel a tilalmakat – kéri a Music Hungary

2021/08/12  ·   Vélemény   ·  mmi

Nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy augusztus második fele pont az a lélektani pillanat, amikor elengedhetjük a gyeplőt, de – mint azt már számos alkalommal leírtuk –, sem virológusok, sem jósok nem vagyunk, jószerivel azt sem tudjuk eldönteni, hogy a 4. hullám ígérete tényleg valós veszély vagy sem – rábízzuk a kedves olvasóra, hogy hite, tudása és információi szerint kezelje a kérdést.

Ne csak az állami ünnepségekre oldják fel a tilalmakat – kéri a Music Hungary

Abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy a csak védettségivel látogatható-szabály feloldása ebben a formájában nem kifejezetten korrekt intézkedés a nem állami megrendezésű fesztiválokkal, koncertekkel szemben.

Kádár Tamás, most nem mint a Sziget cégvezetője, hanem mint a Music Hungary Szövetség társelnöke levelet írt a MTÜ vezetőjének, amelyben kitér erre a témára is (kiemelés tőlünk):

"...azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk önökhöz, hogy az augusztus 20-i állami ünnepekre meghirdetett rendezvényekre vonatkozó enyhítés, miszerint minden rendezvény szabadon, védettségi igazolvány nélkül látogatható legyen, vonatkozzon a nem állami szervezésű zenés, táncos rendezvényekre is, hiszen a kockázati értéke azonos az ilyen rendezvényeknek. A Szövetség és tagjainak tapasztalata szerint a védettségi igazolvány olyan arányban csökkenti a zenés, táncos rendezvények látogatóinak számát, ami csak még tovább sújtja az amúgy is megtépázott szakmát. Augusztusnak ebben az időszakában lesz a legtöbb ilyen rendezvény, ezért a korlátozások ezen időszakra történő feloldása nagyban segítené az iparág szereplőit."

De ez csak a levél utolsó bekezdése, a diskurzus kezdeményezése (ebben a sportágban már komoly izomzatra tettek szert a zenei szakmai szervezetek képviselői) onnan jött, hogy a kormány a július 29-i Magyar Közlönyben kinyilvánította, hogy 4,9 milliárd forinttal kívánják megsegíteni az iparágat. Mivel a Raktárkoncertek sem kifejezetten az a megoldás volt, amit a szakma igazán hatékonynak tartott volna, most igen udvariasan érdeklődnek afelől, hogy ezt a pénzt milyen módon és kiknek kívánják odaadni.

Amit viszont abszolút hatékonynak látnak, az az áfacsökkentés évek óta nyúló, a pandémia alatt még inkább terítékre került rétestésztája: mi már megszámolni sem tudjuk, hány alkalommal keresték meg a szakmai szervezetek a kormányt ezzel a témával kapcsolatban, de soha egyetlen konkrétum (és ha igen, miért nem...) nem hangzott el válaszként, legutóbb a Bálnában rágtuk ezt a gittet.

Szóval, amíg Magyarországon rendezvények maradnak el az érvényben lévő korlátozások miatt, addig a kormány minden idők legtutibb augusztus 20-iki buliját ígéri korlátozások nélkül, 350 forintos sörrel, látványosságokkal és csodákkal.

augusztus 20., védettségi igazolvány, állami támogatás, MTÜ, áfacsökkentés, zeneipar, Music Hungary Szövetség

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
NÓTÁR MARY A...
EVERNESS Fesztivál