Ne csak az állami ünnepségekre oldják fel a tilalmakat – kéri a Music Hungary

2021/08/12  ·   Vélemény   ·  mmi

Nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy augusztus második fele pont az a lélektani pillanat, amikor elengedhetjük a gyeplőt, de – mint azt már számos alkalommal leírtuk –, sem virológusok, sem jósok nem vagyunk, jószerivel azt sem tudjuk eldönteni, hogy a 4. hullám ígérete tényleg valós veszély vagy sem – rábízzuk a kedves olvasóra, hogy hite, tudása és információi szerint kezelje a kérdést.

Ne csak az állami ünnepségekre oldják fel a tilalmakat – kéri a Music Hungary

Abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy a csak védettségivel látogatható-szabály feloldása ebben a formájában nem kifejezetten korrekt intézkedés a nem állami megrendezésű fesztiválokkal, koncertekkel szemben.

Kádár Tamás, most nem mint a Sziget cégvezetője, hanem mint a Music Hungary Szövetség társelnöke levelet írt a MTÜ vezetőjének, amelyben kitér erre a témára is (kiemelés tőlünk):

"...azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk önökhöz, hogy az augusztus 20-i állami ünnepekre meghirdetett rendezvényekre vonatkozó enyhítés, miszerint minden rendezvény szabadon, védettségi igazolvány nélkül látogatható legyen, vonatkozzon a nem állami szervezésű zenés, táncos rendezvényekre is, hiszen a kockázati értéke azonos az ilyen rendezvényeknek. A Szövetség és tagjainak tapasztalata szerint a védettségi igazolvány olyan arányban csökkenti a zenés, táncos rendezvények látogatóinak számát, ami csak még tovább sújtja az amúgy is megtépázott szakmát. Augusztusnak ebben az időszakában lesz a legtöbb ilyen rendezvény, ezért a korlátozások ezen időszakra történő feloldása nagyban segítené az iparág szereplőit."

De ez csak a levél utolsó bekezdése, a diskurzus kezdeményezése (ebben a sportágban már komoly izomzatra tettek szert a zenei szakmai szervezetek képviselői) onnan jött, hogy a kormány a július 29-i Magyar Közlönyben kinyilvánította, hogy 4,9 milliárd forinttal kívánják megsegíteni az iparágat. Mivel a Raktárkoncertek sem kifejezetten az a megoldás volt, amit a szakma igazán hatékonynak tartott volna, most igen udvariasan érdeklődnek afelől, hogy ezt a pénzt milyen módon és kiknek kívánják odaadni.

Amit viszont abszolút hatékonynak látnak, az az áfacsökkentés évek óta nyúló, a pandémia alatt még inkább terítékre került rétestésztája: mi már megszámolni sem tudjuk, hány alkalommal keresték meg a szakmai szervezetek a kormányt ezzel a témával kapcsolatban, de soha egyetlen konkrétum (és ha igen, miért nem...) nem hangzott el válaszként, legutóbb a Bálnában rágtuk ezt a gittet.

Szóval, amíg Magyarországon rendezvények maradnak el az érvényben lévő korlátozások miatt, addig a kormány minden idők legtutibb augusztus 20-iki buliját ígéri korlátozások nélkül, 350 forintos sörrel, látványosságokkal és csodákkal.

augusztus 20., védettségi igazolvány, állami támogatás, MTÜ, áfacsökkentés, zeneipar, Music Hungary Szövetség

 

 

Szólj hozzá!


I Think It’s Going to Rain Today – Tom Odell és a budapesti eső

I Think It’s Going to Rain Today – Tom Odell és a...

Tom Odell legutóbb 2019-ben járt nálunk (előtte már sokszor a Szigeten és a Strand fesztiválon meg a Volt-on), akkor a Barba Negra Music Club...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat tudtak kiépíteni a térségben, sőt, a Japonicus nevű lemezkiadó gondozásában megjelent egy lemezük is Japánban.

Ed Sheerant elnyelte az új Pokémon-univerzum

S nem csak azért, mert ő szerezte a hamarosan megjelenő Pokémon Scarlet és Pokémon Violet című Nintendo Switch november 18-án érkező főcímdalát...
Új koncertek