Idén a Deezer is kénytelen volt jogdíjat fizetni – van olyan előadó, aki 900 ezer forintot kapott

2019/11/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Tegnap este a FB-on osztottuk meg a The Chainsmokers új klipjét – egy komment idézésével vezettük fel, ami valahogy így hangzik magyarul: "2019 novemberében meggazdagodtok". Ezt nem a horoszkópjukból olvasta ki a hozzászóló, hanem persze arra utalt, hogy a letöltések hoznak majd jó sok pénzt a zenekar konyhájára.

Idén a Deezer is kénytelen volt jogdíjat fizetni – van olyan előadó, aki 900 ezer forintot kapott

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért, ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 2300 tagja van, 2018-ban több mint 52 ezer előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.Összesen 622 millió forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek műsoraik 2018-as felhasználása után.

Összesen 622 millió forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek műsoraik 2018-as felhasználása után.

A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész pedig együttesen közel 15 millió forintot kap.

Első alkalommal fizetett ki a Deezer által fizetett jogdíjakat az EJI: van olyan magyar előadó, aki ennek révén csaknem 900 ezer forintot kap. A közlemény szerint a Deezer azt követően kötött egyezséget az irodával, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította az online zenemegosztó oldal jogsértését.

A jogdíjfelosztás a 2012 szeptemberétől 2018 májusáig terjedő időszakot öleli fel. Az EJI 300 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amelyek között volt olyan dal is; a legnépszerűbb magyar felvételt az említett időszakban 150 ezerszer játszották le. A tíz legnépszerűbb magyar dalt együttesen 1,5 milliószor hallgatták meg.

 

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, jogdíj, Deezer

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek