40 pert indítanak jogdíjaik értékének megőrzéséért a művészek

Öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület közel negyven perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést.

Fotó: ipr.edu
Fotó: Kóbor János és Presser Gábor, az Omega együttes tagjai 1969-ben a gyömrői Művelődési Házban. Fortepan / Péterffy István

A Gyöngyhajú lány akaratán kívül újra hódít Amerikában

Ez az szebbik megfogalmazása annak, hogy már megint lenyúlták. Csodaszámba megy a Presser-Adamis szerzőpáros 1968-as dalának az életútja.
 
A magyar szerzők 2022-ben csaknem húszezer új dalt regisztráltak. A pop vagy a rock/metál győzött?

A magyar szerzők 2022-ben csaknem húszezer új dalt regisztráltak. A pop vagy a rock/metál győzött?

Egy százalékkal a pop nyert: az új dalok többségét a pop (17,2%), a rock/metal (16%) és az elektronikus zene (13,1%) stílusokba sorolták be. A jazz esetében látható hosszú távú növekedés: tízéves távlatban most először haladta meg az összes mű 5 százalékát az ide sorolt...
 
 
Fotó: Yuri Mane (Pexels)

Elégtelen jogdíjak, csalások, átláthatatlanság: stream

Átláthatóbb, a dalszerzőket jobban bemutató és nekik magasabb jövedelmet biztosító működésre lenne szükség a zenei streaming piacon – ezek a fő állításai a szerzői jogkezelőket tömörítő GESAC által megrendelt, független európai tanulmánynak, amelyet a Dalszerzőn szemléztek....
 
Fotó: pexels.com

Még a sörcsapokból is Ed Sheeran folyt az Egyesült Királyságban

A brit zenei licenszszervezet (PPL) éves jelentésével együtt tette közzé a sikerlistákat. A jelentés 252,8 millió font (117 milliárd forint) teljes bevételről számolt be, amely 147 ezer előadó és zeneijog-birtokos között oszlik meg.
 
 Fotó: Marcelo Chagas (Pexels)

Az Artisjusnak van egy rossz és három jó híre

A pandémia okozta drasztikus visszaesés 2021-ben éreztette igazán a hatását az Artisjus által kifizetett jogdíjakban, kevesebben lettek azok, akik jelentősebb összeget tudnak keresni a szerzeményeikkel. És itt jön a DE...
 
#SongsforUkraine: Segélyakciót indít az Artisjus

#SongsforUkraine: Segélyakciót indít az Artisjus

A kezdeményezés keretében arra kérik a rádiós-televíziós szerkesztőket és más zeneszolgáltatókat, hogy válogassanak be ukrán dalokat a csatornáik zenei kínálatába.
 
 
Fotó: pxhere.com

Csak neked szól ingyen a zene a presszóban...

A szerzői jog közel egymillió forintos vagyoni hátrányt okozó megsértése miatt emelt vádat egy korábban éveken át Eger belvárosában működő presszó üzemeltetője ellen az Egri Járási Ügyészség.
 
 Johannes Havn fotója a Pexels oldaláról

Nagyobb az érdeklődés a 2022-re meghirdetett koncertekre, mint valaha volt

Egymilliárd euróval (mintegy 360 milliárd forinttal) estek vissza a globális jogdíjak 2020-ban, ugyanakkor az elemzők korábban nagyobb csökkenésre számítottak – állapította meg éves jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet.
 
Cher nem hagyja magát

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
 
A fotó illusztráció (Brett Sayles/Pexels)

A dalszerzők és előadók a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a Kormánytól

A Covid-19 járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek, ez a visszaesés pedig az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti csak igazán a hatását: a szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza.
 
Fotó: Bethesda-klip

Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.
 
Fotó: designmynight.com

A zeneipar térdelőrajtban – jelent valamit a négymilliós beoltottság?

Bizony, jelent, ha nem is azt, amit elsősorban a közönség és a zenészek szeretnének: a nyitás ígéretét. Azonban azzal, hogy fellélegezhetnek a vendéglátóhelyek, szállodák, koncerttermek, mozik stb., megindul a nyilvános zenefelhasználás is, és ez pénzt jelent a dalszerzők számára.
 
Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek