Miszter Dob – Emléktáblát avattak Kovács Gyula egykori lakóhelyén

2021/12/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Poptörténeti emléktáblát avattak pénteken Kovács Gyula néhai kiváló dzsesszdobos, zeneművész-tanár egykori VII. kerületi, Murányi utcai lakóházának homlokzatán.

Fotó: FORTEPAN (204786)

A dobos 1956-tól 1974-ig élt a Murányi utca 25. szám alatt. A poptörténeti emléktáblát az NKA Hangfoglaló Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja, a Hangőr Egyesület, a Magyar Jazz Szövetség és a Ceglédi Dobmúzeum állította. Az avatáson ott volt Kovács Gyula özvegye, lánya, fia, valamint számos dobos, egykori tanítvány, köztük Solti János, Kőszegi Imre, Dorozsmai Péter, Donászy Tibor, Bardóczi Gyula, Fekete Gábor.

Kovács Gyula, vagy ahogy a legtöbben ismerték, Mr. Dob a hazai dzsesszélet egyik legmeghatározóbb egyénisége volt. Növendékei a hazai és a nemzetközi zenészvilág ismert és elismert muzsikusai lettek, dobiskoláját a világ számos pontján ma is oktatják.

A zenész Budapesten született 1927-ben. Kivételes tehetségére már igen fiatalon felfigyeltek, a második világháborút követő évtizedek legnagyobb sztárja volt dzsesszberkekben. Játszott többek között a Holéczy zenekarban, Filuval, Garay Attila, Martiny Lajos, Tabányi Mihály, Pege Aladár, Gonda János, Deseő Csaba, Szabó Gábor, Kruza Richárd, Deák Tamás, Vukán György, Kovács Andor, Kőrössy János, Vécsey Ernő, Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Csik Gusztáv zenekarában is.

A hatvanas évek elejétől számos nemzetközi fesztiválon aratott sikert, olyan világnagyságok figyeltek fel rá, mint Oscar Peterson vagy Maynard Ferguson. Volt olyan év, amikor a világ egyik legismertebb zenei szaklapja, a Melody Maker az európai dobosok rangsorában a második helyre rangsorolta.

1965-ben Gonda János igazgatóval alapító tagja lett a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakának, ahol haláláig oktatott. Keze alól került ki például Németh Gábor (Skorpió, Dinamit, Bikini, SBB, P. Mobil), Solti János (Generál, Locomotiv GT), Pálmai Zoltán (P. Mobil, Beatrice), Herpai Sándor (V'Moto-Rock, Barbaro), Fekete Gábor (Hungaria, Skorpió), Leslie Mandoki (Soulmates), Dorozsmai Péter (Korál, East).

Számos filmben, televíziós műsorban szerepelt. Egyéni, sajátos humora volt, rengeteg történet kering róla manapság is.

A Poptörténeti emlékpontok listája itt tekinthető meg.

Kovács Gyula, Miszter Dob, poptörténeti emléktábla, dobos

 

 

Szólj hozzá!


Na, milyen volt Orfű az első napon?

Na, milyen volt Orfű az első napon?

Telt házzal és magasra tekert fűtéssel indult el az egy héttel későbbre tolt Fishing on Orfű fesztivál. Az első nap után még mindig áll...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Nem csak fesztivál, hanem Bánki Nyár is lesz a tónál

Pénteken kezdődik és két hónapig tart a Bánki Nyár rendezvénysorozata színházi előadásokkal, koncertekkel, sporteseménnyel. A bánki tó víziszínpadán fellép többek között Charlie, Kovács Kati vagy a Tankcsapda, továbbá lesz dzsesszkívánságműsor és stand up is.

Jönnek a hollandok!

A következő három évben Budapest – Hollandia kiemelt kulturális partnereként – a korábbiaknál is több holland kulturális esemény befogadója lesz.
Új koncertek