Nem könnyű most Párizsban operakedvelőnek lenni

2020/06/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

De művésznek sem, nem beszélve a háttérdolgozókról... Az év eleji sztrájkok, majd a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartó Párizsi Operaház ősszel sem nyit meg felújítási munkálatok miatt.

Fotó: Opéra national de Paris

Az eredetileg 2021 nyarára tervezett munkálatokat előrehozzák, és ezért a Garnier Operában decemberig, a Bastille Operában pedig november 24-ig nem lesznek előadások. Decemberben és januárban a dolgozóknak a kormány által tervezett nyugdíjreform elleni sztrájkjai miatt maradtak el sorozatosan az előadások, majd a koronavírus-járvány miatt március közepén ismét bezárt mindkét operaház, és azóta sem nyitotta meg kapuit.

Jegyek online, illetve személyesen válthatók, a vezetés kezdete előtt legalább 20 perccel, nyitvatartási időben július 1-jétől minden nap 12:00-től 17:00 óráig az Operaház előcsarnokában erre kihelyezett pultnál vagy az OperaShopban. Az Operaház bejárata a felújítás ideje alatt az Andrássy út és Dalszínház utca sarkán, a Szfinx-terasznál található. A liftek a rekonstrukció alatt nem üzemelnek, így az épület akadálymentesen sajnos nem látogatható.

Ami a mi Operaházunkat illeti, az már 2017 nyara óta felújítás alatt áll és színházként nem funkcionál, de a Feszty Bár, a Vörös Szalon, a Királylépcső és a Székely Bertalan terem zavartalanul látogatható. Ez azért fontos infó, mert július 1-jétől újraindulnak az  idegenvezetések – magyar és angol nyelven folytatódnak a bejárások a dalszínházban.

A magyar nyelvű túrák csütörtökön 16:00 órakor és vasárnap 14:00 órakor, az angol nyelvű vezetések minden nap 14:00, 15:00 és 16:00 órakor indulnak július 1-jétől.

A bejárások résztvevői nem csak az épület tereinek történetével és művészekhez, történelmi alakokhoz fűződő anekdotákkal ismerkedhetnek meg, de a jelenleg zajló operaházi rekonstrukció menetéről is tájékoztatást kapnak. a körülbelül 30 perces programot egy rövid koncert zárja, amelyben többek között Mozart, Rossini, Puccini, Leoncavallo, Donizetti és Verdi műveinek, köztük a Cosí fan tutte, A sevillai borbély, a Don Giovanni, a Bohémélet, a Bajazzók, a Don Pasquale, a Szerelmi bájital, a Rigoletto és Figaro házassága áriái és duettjei szerepelnek. A kétszereplős előadásokban többek között Bakonyi Anikó, Erdős Attila, Fülep Máté, Varga Donát és Zavaros Eszter működik közre.

 


  

Párizs, opera, operaház, felújítás, programtörlések, Operaház, Budapest, túra, minikoncert

 

 

Szólj hozzá!


 A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Meghalt Ipacs László, a VHK alapítója, egykori dobosa

A HVG értesülése szerint edden elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek egykori alapítója, dobosa. A hírt lánya, Emese tette közzé a Facebookon.

Beton.Hofi, Gerendás Dani, Járai Márk és sokan mások a veszprémi KEMP-en

A tavalyi sikeres első kört követően a Banana Records ismét megrendezi a KEMP-et: 2022 október 6-9. között Veszprémben tér vissza a dalszerző tábor.
Új koncertek