A Hősök először ad ki bakelitet: 20 év után ismét itt a Nyelvtan

2003-ban jelent meg a hazai hiphop szcéna kikerülhetetlen formációja, a Hősök Nyelvtan című albuma, amely a jubileum alkalmából bakelitlemez formájában újul meg november elején.

A Hősök először ad ki bakelitet 20 év után ismét itt a Nyelvtan
Magyar találmányok, amelyek nélkül a zene sem lenne ennyire gazdag

Magyar találmányok, amelyek nélkül a zene sem lenne ennyire gazdag

Mi, magyarok nemcsak világhírű zeneszerzőket (Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Ligeti György), előadókat (Szabó Gábor, Tommy Vig, Lukács Gyöngyi) adtunk a világnak, hanem számtalan olyan találmányt is, amelyek a zenei művek megalkotása vagy éppen a zenehallgatás terén...
 
Fotó: sinco

Feloszlik a Qualitons – búcsúajándékként még kiadnak egy bakelitet

A zenekar azt közölte, jelen formában nem folytatják tovább a zenélést.
 
 
 Yaroslava Borz fotója a Pexels oldaláról

A vinyl megelőzte a CD-t, de nem ő vezet

Magyarországon tavaly 2020-hoz képest másfélszeresére nőtt a vinyl lemezek értékesítése, erre már többet költöttek a magyarok, mint CD-re. A streaming ugyanakkor továbbra is egyeduralkodó.
 
 RF._.studio fotója a Pexels oldaláról

A benzinkutas cédé még lenyomja a vinylt

Már nem számoljuk, hányszor írtuk le, hogy a zenei szakmát alaposan padlóra küldte a világjárvány, hiszen a fő bevételi forrás az élőzene: átlagosan 60 százaléka a zenészek összbevételének. Öröm az ürömben, hogy ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt években, de...
 
Megvan a három szín: kiteljesítette a trilógiát a Whitesnake

Kék bakeliten jön ki a Whitesnake THE BLUES albuma

Légy boldog, vigyázz magadra, soha ne hagyd, hogy bárki félelemben tartson! – ezzel bocsájtotta útjára a Barba Negra Track közönségét 2019 júniusában David Coverdale. Maga sem gondolta volna, hogy alig telik el egy év, és a szavainak egészen más értelme lesz...
 
 Stas Knop fotója a Pexels oldaláról

Zenekar, előadó vagy? Van már bakelitlemezed? Most lesz!

A Bandcamp most minden egyes előadó számára elérhetővé tette, hogy saját, egyedi vinylje legyen – olvastuk a Kreatív.hu-n.
 
 
Wendy Wei fotója a Pexels oldaláról

Az élő zenei piac összeomlott

A magyar zeneipar a tavalyi rekorddöntés után idén, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben várhatóan értéke 60 százalékát elveszíti, az élőzenei piac összeomlott – állapítja a ProArt Zeneipari Jelentése, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
 
40 év után a vnyl bevágott a cédé elé

40 év után a vinyl bevágott a cédé elé

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a cédét Amerikában – adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
 
Fotó: Szép lányok, ne sírjatok! (1970.)

Üzenetek a múltból – palack helyett lemezen

Pár hete kaptam egy meghívót Hegedűs Pisti kollégámtól, akivel valaha a Rockinform című lapnál ettük a rockzenei újságírók keserű kenyerét, igaz, nem egy időben, mert mire ő érkezett, én már a Fiksz rádióban hajhásztam az olcsó népszerűséget, de azért vannak közös pontok.
 
Fotó: Robin McPherson (Pexels)

Most akkor bakelit vagy vinyl?

Röviden: egyik sem.
 
Felbukkant a neten egy egész zenei archívumra való régi bakelitlemez, valamint egyes zenekarok aranylemezei

Felbukkant a neten egy egész zenei archívumra való bakelitlemez, cédé, aranylemezek

A Bors figyelt fel arra, hogy valaki egy Cipő (Bódi László) nevére kiállított aranylemezt árul a neten. A Bravissimo Best of Hungary 2 című, 1995-ben megjelent korongon szerepel a Kék és narancssárga című dal is, amelyet Cipő írt és adott elő.
 
 Photo by Francesco Paggiaro from Pexels

A magyar rockzene eddig kiadatlan kincsei jelennek meg bakeliten

A november 22-én megjelenő vinyl lemezek egyikén Mészáros Márta 1970-es filmje, a Szép lányok, ne sírjatok zenéje, a másik kettőn a V'Moto-Rock-előd V'73, illetve az etnorockot játszó Barbaro koncertfelvétele hallható.
 
Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek