Fotó: designmynight.com

A zeneipar térdelőrajtban – jelent valamit a négymilliós beoltottság?

Bizony, jelent, ha nem is azt, amit elsősorban a közönség és a zenészek szeretnének: a nyitás ígéretét. Azonban azzal, hogy fellélegezhetnek a vendéglátóhelyek, szállodák, koncerttermek, mozik stb., megindul a nyilvános zenefelhasználás is, és ez pénzt jelent a dalszerzők számára.
 
 Ron Lach fotója a Pexels oldaláról

Ki is írja a dalt neked? Gyakorlattá vált, hogy a sztárok megzsarolják a slágerszerzőket

Berágtak a dalszerzők, és – nevek említése nélkül – nyílt levélben fogalmazták meg, elegük van abból, hogy a sztárok érdemtelenül benyomják magukat a szerzők közé – számolt be a Dalszerző.
 
 
 Roy Reyna fotója a Pexels oldaláról

Na de miből éltek a zenészek 2020-ban?

Amit egészen biztosan – számok, táblázatok és tanulmányok nélkül is – tudunk: miből nem. Ez pedig az élő zene. A koncertek hiányának – plusz a vendéglátóipari egységek bezárásának – van további hozadéka is: csaknem 20 százalékkal kevesebb lesz az a jogdíjbevétel, amit az...
 
Fotó: Shakira/FB

A zenészek utoljára a hangszerüket adják el

Tartja a mondás, bár az üzenőfali bejegyzések azt tükrözik, akadnak, akik már sajnos itt tartanak. A világsztároknak eggyel könnyebb dolguk van, mást tudnak pénzzé tenni: Bob Dylan, Nile Rodgers, Blondie, Barry Manilow és Neil Young után Shakira is eladta zenéje jogait.
 
24.hu: Megegyeztek Fluorék a Wellhellóból kilépett zenészekkel

Blikk: Megegyeztek Fluorék a Wellhellóból kilépett zenészekkel

A bíróság kapujából fordultak vissza: peren kívül egyezett meg a Wellhello a két éve zajló vita kapcsán.
 
A fotó illusztráció

Ha egy Shakira-dalt nem lehet megszerezni, akkor már neki sem futnak egy Honeybeast-slágernek

Az egyik legnagyobb független magyar menedzsmentcég létrehozott egy több mint 1600 dalt tartalmazó, folyamatosan bővülő adatbázisból kifejezetten könnyen kezelhető, szakmai szempontok alapján szűrhető digitális Zenekönyvtárat.
 
 
Fotó: CISAC

Az ABBA egykori tagja, Björn Ulvaeus felszólalt a zenészekért

Az előrejelzések szerint idén akár 35 százalékkal is visszaeshetnek a zenei jogdíjbevételek világszerte, ami 3,5 milliárd eurós kiesést jelenthet – állapította meg éves, globális jelentésében a CISAC, a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet, amelynek májusban...
 
Ezt az öt magyar slágert játszották tavaly a legtöbbet

Ezt az öt magyar slágert játszották tavaly a legtöbbet

A 2019-ben legtöbbet élőben játszott dalok listáját a Hungária együttes 40 éves Csókkirály című slágere vezeti, ám az élmezőnybe az örökzöldek mellé bekerült a Magna Cum Laude Pálinka dal című szerzeménye is.
 
Fotó: Pexels

180 millió forint áll rendelkezésre a bajba jutott zenészek megsegítésére

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.
 
Artisjus

Egy program, ami jó az alkotóknak, a hallgatóknak – és az üzleteknek is

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására, cserébe pedig jogdíjat fizetett a zenei alkotóknak. Nem mindegy azonban, hogy mi szól és hogyan: a jól megválasztott háttérzene pozitívan hat az üzlet forgalmára, árbevételére...
 
Fotó: Pexels.com

Január elsejétől azt csinálsz egy Strauss-operával, amit akarsz

Január 1-jétől szabadon felhasználhatók Richard Strauss opera- és dalirodalmi remekművei és Balázs Béla szerzeményei.
 
Idén a Deezer is kénytelen volt jogdíjat fizetni – van olyan előadó, aki 900 ezer forintot kapott

Idén a Deezer is kénytelen volt jogdíjat fizetni – van olyan előadó, aki 900 ezer forintot kapott

Tegnap este a FB-on osztottuk meg a The Chainsmokers új klipjét – egy komment idézésével vezettük fel, ami valahogy így hangzik magyarul: "2019 novemberében meggazdagodtok". Ezt nem a horoszkópjukból olvasta ki a hozzászóló, hanem persze arra utalt, hogy a letöltések hoznak majd jó sok...
 
KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek