Szécsi Pál 80

Nem kell kártérítést fizetniük a Barta-film alkotóinak

2023/08/31  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A Kúria vétlennek találta az alkotókat: nem kell kártérítést fizetniük.

Nem kell kártérítést fizetniük a Barta-film alkotóinak

2021 őszén kezdődött az a per, amelyben 8 millió forintot követelt Fekete Barna felperes a Siess haza, vár a mama c. dokumentumfilm rendezőjétől, Hajdú Esztertől és a Miradouro Kft. filmgyártó cégtől, mert kifogásolta azt, ahogyan megjelenik a filmben.

A felperes az elsőfokot elvesztette így másodfokra vitte az ügyet, akkor már csak 1 millió forint kártérítést kért. A másodfokot megnyerte, ezért az alkotók a Kúriához fordultak. A Kúria végül a filmkészítőknek adott igazat, vagyis az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, tehát az alkotóknak nem kell kártérítést fizetniük a felperes részére.

A filmet a Kúria 2022-ben örökre betiltotta. A dokumentumfilm forgatókönyv-fejlesztését és gyártását is a Nemzeti Film Intézet (NFI) támogatta, akik még az Kúria ítélete előtt elálltak a film külföldi forgalmazásától.

„Nagyon igazságtalannak tartjuk, hogy a filmet úgy tiltotta be a bíróság, aztán a Kúria 2022-ben örökre, hogy nem tudtunk egyszer sem ott lenni a tárgyalásokon a járványhelyzet miatt. A mostani Kúria által hozott ítélet pedig teljesen ellentmond a film betiltását jóváhagyó szintén Kúria által hozott ítéletnek" – mondták el az alkotók.

A Miradouro Kft. egyébként időközben tönkrement, üzleti tevékenységet 3 éve nem folytat. Az alkotók jelenleg a betiltott film második részén a "Lost in Los Angeles" c. filmen dolgoznak.

A 2020. július 23-án bemutatott filmet mi nem láttuk. Most már nem is fogjuk. Vagy nem tudjuk, elveszítettük a fonalat. Két beszámolót olvastunk ténylegesen a filmről, az egyik nem volt túl lelkes, a másikban pedig ezt írták:

"A hiányérzetet nem is az adja, hogy nem tudjuk, mi történt Bartával, hanem az, hogy a film halmoz, de nem elemez, és nem bogozza ki sem a történet szálait, sem a kazetta szalagjait. A zenei bejátszások sem vezetnek el lényegi kérdésekhez, összekapcsolódásokhoz, áthallásokhoz, és így inkább csak lelassítják, szakadozottá teszik a nyomozást a gyilkosság ügyében."

 

Siess haza vár a mama, Barta Tamás, film, Kúria

 

 

Szólj hozzá!


Úristen, szólót énekel Stohl András és Kulka János is!

Úristen, szólót énekel Stohl András és Kulka...

Úristen, zene is lesz! címmel ad koncertet Kovács Marci és a Szakértők zenekar a Vígszínházban 2024. január 13-án. A koncertelőadáson 13...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Így emlékeztek meg az írek Shane MacGowan-ről

Csütörtökön adtuk hírül a FB oldalunkon, hogy elhunyt a Pogues frontembere. Az énekes, dalszerző 65 éves korában halt meg, miután egy ideje már kórházban kezelték agyvelőgyulladással.

Karácsonyra rock and rollt kértél? Itt van: a Hungária elhozta neked az új dalát

Az együttes 1995 óta először áll össze egy nagykoncert erejéig a Puskás Arénában. Körülbelül ennyi ideje új dalon sem munkálkodtak együtt, sőt, karácsonyi dal a Hungária történetében eddig még SOHA NEM született.
Új koncertek