Nem kell kártérítést fizetniük a Barta-film alkotóinak

2023/08/31  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A Kúria vétlennek találta az alkotókat: nem kell kártérítést fizetniük.

Nem kell kártérítést fizetniük a Barta-film alkotóinak

2021 őszén kezdődött az a per, amelyben 8 millió forintot követelt Fekete Barna felperes a Siess haza, vár a mama c. dokumentumfilm rendezőjétől, Hajdú Esztertől és a Miradouro Kft. filmgyártó cégtől, mert kifogásolta azt, ahogyan megjelenik a filmben.

A felperes az elsőfokot elvesztette így másodfokra vitte az ügyet, akkor már csak 1 millió forint kártérítést kért. A másodfokot megnyerte, ezért az alkotók a Kúriához fordultak. A Kúria végül a filmkészítőknek adott igazat, vagyis az elsőfokú ítéletet helybenhagyta, tehát az alkotóknak nem kell kártérítést fizetniük a felperes részére.

A filmet a Kúria 2022-ben örökre betiltotta. A dokumentumfilm forgatókönyv-fejlesztését és gyártását is a Nemzeti Film Intézet (NFI) támogatta, akik még az Kúria ítélete előtt elálltak a film külföldi forgalmazásától.

„Nagyon igazságtalannak tartjuk, hogy a filmet úgy tiltotta be a bíróság, aztán a Kúria 2022-ben örökre, hogy nem tudtunk egyszer sem ott lenni a tárgyalásokon a járványhelyzet miatt. A mostani Kúria által hozott ítélet pedig teljesen ellentmond a film betiltását jóváhagyó szintén Kúria által hozott ítéletnek" – mondták el az alkotók.

A Miradouro Kft. egyébként időközben tönkrement, üzleti tevékenységet 3 éve nem folytat. Az alkotók jelenleg a betiltott film második részén a "Lost in Los Angeles" c. filmen dolgoznak.

A 2020. július 23-án bemutatott filmet mi nem láttuk. Most már nem is fogjuk. Vagy nem tudjuk, elveszítettük a fonalat. Két beszámolót olvastunk ténylegesen a filmről, az egyik nem volt túl lelkes, a másikban pedig ezt írták:

"A hiányérzetet nem is az adja, hogy nem tudjuk, mi történt Bartával, hanem az, hogy a film halmoz, de nem elemez, és nem bogozza ki sem a történet szálait, sem a kazetta szalagjait. A zenei bejátszások sem vezetnek el lényegi kérdésekhez, összekapcsolódásokhoz, áthallásokhoz, és így inkább csak lelassítják, szakadozottá teszik a nyomozást a gyilkosság ügyében."

 

Siess haza vár a mama, Barta Tamás, film, Kúria

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek