Sírva vígadtunk a Queen-film láttán

2018/11/02  ·   Filmajánló   ·  Labancz Andrea

Csütörtök óta már a nagyközönség számára is elérhető a legendás zenekar frontemberének nem túl boldog életéről szóló mozifilm, amit a kritikusok előzetesen jócskán lehúztak. Ennek ellenére vettük a bátorságot, beültünk a moziba, és a látottak alapján úgy döntöttünk, mi is megírjuk a saját változatunkat kapásból dupla szemszögből. Az elfogulatlan igazság kedvéért...

Sírva vígadtunk a Queen-film láttán

Amikor annak idején felröppent a hír, hogy film készül Freddie Mercuryról, először én is hátrább léptem kettőt, modván, nincs olyan ember a földkerekségen, aki akár csak egy szerep erejéig is a helyére állhatna. Aztán amikor megnéztem a Queen koncertjét Adam Lambert vezényletével, rájöttem, hogy full marhaság ez a hasonlítgatás. Éppen ezért, a film megtekintése előtt igyekeztem elkerülni minden kritikai hozzászólás olvasását, mert tiszta fejjel szerettem volna beülni a moziba. Persze innen-onnan hozzám is eljutott a hír, miszerint a sajtó képviselői nem voltak túlzottan megelégedve a végeredménnyel, de ez csak megerősített abban a szándékomban, hogy nekem ezt a produktumot látnom kell!

Egyszeri fizető nézőként foglaltam hát el helyem a moziteremben, ami szinte totál telítődött. Némi spoilerezéssel élve, elárulom, hogy a film a legendás Live Aid bulin való fellépésükkel indul, és aztán ott is fejeződik be, tehát aki azt gondolta, hogy majd a beteg és félholt Freddie-vel próbálnak nézettséget csiholni az alkotók, az óriásit téved! A történet nem újdonság, de természetes, hogy két órában lehetetlen lenne egy fél élet minden apró rezdülését összefoglalni, így csak a fontosabb szálakra kapcsolódtunk rá.

A 70-es évektől, és a zenekari tagok megismerkedésétől indulva, a kezdeti mérsékelt sikereken át az országokat átívelő gigaturnékig minden megjelent, és miközben boldogan szürcsölgettem kólámat Bohemian Rhapsody poharamból, és majszoltam hozzá tartozó sós kukoricám, az idő és a történet előrehaladtával arra eszméltem, hogy egyre sűrűbben fátyolosodik el a tekintetem, és egyre kevésbé sikerül visszafojtanom hogy ne a könnycseppek sózzák tovább a nassolni valót. Először azt gondoltam, én vagyok túl érzékeny hangulatban, de óvatosan körbetekintve ugyanezt a meghatódottságot és küszködést láttam nézőtársaimon is, így elégedetten nyugtáztam, hogy legalább ezért nem kell felkeresnem a pszichológusom.

A film ugyanis célba ért. Legalábbis nálam.

Lehet hibákat keresni a főszereplő, Rami Malik mozdulataiban, kinézetében, megszólalásában, de nem érdemes. Ha úgy ülsz be a moziba, hogy a történet érdekel, és nem Freddiehez próbálod hasonlítgatni Rami Malik ténykedését – aki egyébként zseniálisan, és élethűen hozza a karaktert –, akkor úgy fogsz távozni, hogy megérte a befektetett összeget. Ráadásul nem csak a főszereplő végzi rendesen dolgát, minden közreműködőnek jár a pacsi a teljesítményért.

Freddie önmarcangolással, vívódással, az elfogadás és az őszinte szeretet/szerelem hiányával, a sztár-lét minden pozitívumával és negatívumával teli élete olyan energiával és valódisággal tör ki a filmvászonról, mintha a saját barátod/testvéred/szerelmed napi gondjaiba csöppennél. Annak ellenére, hogy Freddie sem volt angyal, időnként igazi "seggfejként" tudott viselkedni még a zenekar tagjaival is, lehetetlenség gyűlölni. Óriási szívvel és tehetséggel megáldott csodalény volt, aki a hibái ellenére is csupán szeretetre és törődésre vágyott. No meg arra, hogy minden alkalommal lenyűgözze imádott közönségét.

És ez most is sikerült Neki...

Queen, mozi, film, Rami Malek, Bohemian Rhapsody, Freddie Mercury

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek