A koncertszervezők furcsa őszre készülnek

2020/04/30  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A Kreatív.hu körképet készített a hazai koncertszervezők, klubok helyzetéről, akik szerintük most a Travolta-mémhez hasonló, teljes tanácstalanságban érezhetik magukat

A koncertszervezők, kubok furcsa őszre készülnek

Innen, kívülről eléggé úgy tűnik, hogy magukra hagyták őket a bajban: egyrészt  – ellentétben más európai országok gyakorlatával – sehol egy végdátum a korlátozások feloldásához, ami alapján tervezni/dönteni lehetne, ezzel együtt a klubok, élőzenés helyek fennmaradása is kérdéses állami segítség nélkül, s csak vágyakozva tekintenek pl. a német megoldásra, amely mintegy 18 BILLIÓ forintot szán a kulturális szegmens – zene, koncert, fesztivál including – megmentésére... Az időbeli közelség miatt a legnagyobb bajban értelemszerűen a nyári rendezvények és szabadtéri helyszínek gazdái vannak, de a többiek is "furcsa és sűrű őszre készülnek" – a Kreatív.hu megfogalmazása szerint.

Valójában senki sem tudja, kik és hányan merészkednek majd újra nagyobb tömegbe a korlátozások feloldása után. Ahogy megírtuk, pl. az amerikai megkérdezettek 40%-a simán megtenné, de ott van még a maradék 60...

A nagyobb élőzenés helyek azt a stratégiát választották, hogy amit lehetett, átmozgattak, új dátumokat kerestek a már meghirdetett koncertteknek, ami az általunk sokat emlegetett visszafizetem/nem fizetem vissza dilemmát a második irányba tolja: halasztás esetén nem jár automatikusan vissza a jegyár. A Kreatív.hu is leírja a mondatot, ami sokakban felháborodást kiválthat, de igaz:

"... sok szempontból a túlélés is múlhat azon, mekkora tömegben váltják vissza a jegyeket most a vásárlók."

Ez a mondat így, magában olvasva együttérzést és szolidaritást is kiválthat, azonban a big picture-t kell nézni: azt, hogy a krízis előtt és alatt miképpen "bánt" az adott hely a látogatóival. A "lehúzós" vagy közönyös helyek kevesebb empátiával számolhatnak, míg azok, akik (sokat) tettek a közönségükért, ők nyilván bízhatnak látogatóik jóindulatában is. Szerintünk a közönség nem hülye, el tudja majd dönteni, miképpen jár el a már megváltott jegyekkel, bérletekkel – amennyiben felkínálnak neki több opciót is.

Többször leírtuk azt is, hogy őszre, de már augusztus utolsó hetére is programtorlódás várható, egyes helyszínek ezzel számolva inkább a következő évet preferálják a halasztott koncertek pótlásánál, de a feltételezett Nagy Őszi Megindulással kapcsolatban is jó sok kérdés van.

A New Beat irányítója, Horváth Máté szerint "a német modellhez hasonló mentőöv és egy tartós áfacsökkentés segíthetne a szektoron, amelynek így is 2-3 nagyon nehéz évre kell készülnie." A New Beat 2019-ben összesen 69 koncertet szervezett Magyarországon, és csak a Parkba olyan neveket hoztak volna idén, mint  a Sofi Tukker, a Deftones, a Black Veil Brides, 5 Seconds of Summer, a Billy Talent és a Pixies

 

 

 

koronavírus-járvány, programtörlések, nyári fesztiválok, klubok

 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek