A következő, 2021-es Glastonbury is elmaradhat

2020/08/05  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A Glastonbury alapítója, Michael Eavis azt nyilatkozta, hogy a fesztivál nem tudna túlélni még egy ilyen évet, így felmerült a 2022-ig történő halasztás gondolata is.

Júluis elején pirossal világítottak meg minden (üres) színpadot, hogy felhívják a kormány figyelmét az ország rendezvényiparának helyzetére és hogy sürgessék az ágazat megesítését.

Ha valaki most pottyant volna ide egy másik bolygóról, annak elmondjuk, hogy a Glastonbury az a fesztivál, amelyre városi legenda jegyet szerezni, hogy idén lett volna a jubileumi, 50. rendezvény – amelyet végül online ünnepeltek meg –,  jelentőségét pedig az is mutatja, hogy a 2020-as buli fő fellépője Paul McCartney lett volna.

Az ITV News West Country-val folytatott beszélgetés során a 84 esztendős alapító – aki a lányával együtt "viszi a boltot", csak úgy írják alá a közleményeiket, hogy Michael & Emily – arról beszélt, hogy a COVID-19 korlátozásai hosszútávon kihúzzák a szőnyeget a Glastonbury alól. "500 ember még OK lenne" – mondta, és itt nem a Mágikus Maximális Nézőszámra utalt, hanem a fesztiválhoz kötődő dolgozók számára, ami a Glastonbury  esetében mintegy 250 000 fő.

Eavis szerint a szervezők minden lehetőséget kimerítenek, mielőtt kivonulnak a 2021-es rendezvénypiacról, eget-földet megmozgatnak majd, hogy sikerüljön megrendezni jővőre a fesztivált, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy siker is koronázza majd a küzdelmüket. Mindazonáltal bizakodó, s úgy véli, a Glastonbury még erősebbben tér majd vissza – legfeljebb egy év csúszással.

Annak sugallása, hogy a Glastonbury Fesztiválra 2022-ig nem kerülhet sor, éles ellentétben áll az Eavis korábbi, a The Guardian júniusi interjújában tett kijelentéseivel, amik még arról szóltak, hogy jövőre működniük kell, mert ha nem, akkor végleg lehúzhatják a rolót.

Az Egyesült Királyság kormánya jelentős pénzügyi támogatást nyújtott az élőzenei márkák számára. Júliusban Boris Johnson 1,57 milliárd font összegű segélycsomagot jelentett be, amelyből a kulturális intézmények is részesülhettek. Az most nem annyira világos, hogy a támogatás kilátásai befolyásolták-e a fesztiválalapító álláspontjának változását.

Mindenesetre, vigyázó szemünk a Glastonburyn: a világ egyik leghíresebb fesztiváljának sorsa tükröt tarthat a többi hasonló jelentőségű/méretű rendezvénynek is.

 

 

Glastonbury, fesztivál, Paul McCartney, koronavírus-járvány, lemondás, covid-19, UK, Nagy Britannia

 

 

Szólj hozzá!


100 éve a Városmajorban – a szabadtéri színpad zenei programjai

100 éve a Városmajorban – a szabadtéri színpad...

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Meghalt Vangelis

Meghalt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt – adta hírül a HVG.hu.

A világ leglázadóbb koncertzenekara nemsokára Budapesten: végre ideér a Gogol Bordello!!!!

Imádjuk őket, a Szigeten többször is a nulladik sorból (fotós árok) élvezhettük az egyébként ukrán származású Eugene Hütz – tényleg így hívják – és bandája elementáris energiát felszabadító, koncertnek nevezett őrületét. 2021. június 26-án adtak volna koncertet, végül majdnem pont egy évvel később, 2022. június...
Új koncertek