A következő, 2021-es Glastonbury is elmaradhat

2020/08/05  ·   Programtörlés   ·  koncert.hu

A Glastonbury alapítója, Michael Eavis azt nyilatkozta, hogy a fesztivál nem tudna túlélni még egy ilyen évet, így felmerült a 2022-ig történő halasztás gondolata is.

Júluis elején pirossal világítottak meg minden (üres) színpadot, hogy felhívják a kormány figyelmét az ország rendezvényiparának helyzetére és hogy sürgessék az ágazat megesítését.

Ha valaki most pottyant volna ide egy másik bolygóról, annak elmondjuk, hogy a Glastonbury az a fesztivál, amelyre városi legenda jegyet szerezni, hogy idén lett volna a jubileumi, 50. rendezvény – amelyet végül online ünnepeltek meg –,  jelentőségét pedig az is mutatja, hogy a 2020-as buli fő fellépője Paul McCartney lett volna.

Az ITV News West Country-val folytatott beszélgetés során a 84 esztendős alapító – aki a lányával együtt "viszi a boltot", csak úgy írják alá a közleményeiket, hogy Michael & Emily – arról beszélt, hogy a COVID-19 korlátozásai hosszútávon kihúzzák a szőnyeget a Glastonbury alól. "500 ember még OK lenne" – mondta, és itt nem a Mágikus Maximális Nézőszámra utalt, hanem a fesztiválhoz kötődő dolgozók számára, ami a Glastonbury  esetében mintegy 250 000 fő.

Eavis szerint a szervezők minden lehetőséget kimerítenek, mielőtt kivonulnak a 2021-es rendezvénypiacról, eget-földet megmozgatnak majd, hogy sikerüljön megrendezni jővőre a fesztivált, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy siker is koronázza majd a küzdelmüket. Mindazonáltal bizakodó, s úgy véli, a Glastonbury még erősebbben tér majd vissza – legfeljebb egy év csúszással.

Annak sugallása, hogy a Glastonbury Fesztiválra 2022-ig nem kerülhet sor, éles ellentétben áll az Eavis korábbi, a The Guardian júniusi interjújában tett kijelentéseivel, amik még arról szóltak, hogy jövőre működniük kell, mert ha nem, akkor végleg lehúzhatják a rolót.

Az Egyesült Királyság kormánya jelentős pénzügyi támogatást nyújtott az élőzenei márkák számára. Júliusban Boris Johnson 1,57 milliárd font összegű segélycsomagot jelentett be, amelyből a kulturális intézmények is részesülhettek. Az most nem annyira világos, hogy a támogatás kilátásai befolyásolták-e a fesztiválalapító álláspontjának változását.

Mindenesetre, vigyázó szemünk a Glastonburyn: a világ egyik leghíresebb fesztiváljának sorsa tükröt tarthat a többi hasonló jelentőségű/méretű rendezvénynek is.

 

 

Glastonbury, fesztivál, Paul McCartney, koronavírus-járvány, lemondás, covid-19, UK, Nagy Britannia

 

 

Szólj hozzá!


Ezek nem dalok.... – első albumát mutatja be a Turbinában O’Sullivan

Ezek nem dalok.... – első albumát mutatja be a...

Az ír származású Ian O’Sullivan komoly belső harc után az orvosi pályát hagyta maga mögött a zenélésért, 2020-ban szólóprodukciójával is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Mit kezdjünk a tribute-zenekarokkal...?

Március 18-án Mark Clarke volt a Barba Negra külföldi vendége. Az este két részből állt: az első felében a Cream-et muzsikáló Celebrations Day, a másodikban a Uriah Heep tribute-zenekar, a Heep Freedom muzsikál.

Meg kellett tanulniuk Fletch nélkül élni – jön az új lemez, indul a Depeche Mode turné

Új albumuk, a "Memento Mori" megjelenése előtt az NME Berlinben és Londonban is találkozott az ikonokkal, hogy beszélgessenek arról, miként találták meg újra az élet, a zene és egymás szeretetét a zenekari társ, Andy Fletcher elvesztése után. (A teljes interjú linkje a cikk végén.)
Új koncertek