Az örökéletű halandók: 2022-ben elvesztett nemzetközi zenei nagyságaink

2022/12/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Bár igyekszünk a jóra koncentrálni – "csak a szépre emlékezem" –, az elmúlt év értékelésének van egy szomorú oldala is: az idén távozott zenei legendákra való emlékezés. A New Musical Express (NME) segítségével felidézzük a nevüket.

Az örökéletű halandók: 2022-ben elvesztett nemzetközi zenei nagyságaink

Ronnie Spector (1943. augusztus 10. - 2022. január 12.)

A popzene ikonja a 60-as évek meghatározó lányegyüttesének, a The Ronettesnek a társalapítója volt, és olyan karriert indított el, amely máig nagy hatással van a popzenére (különösen a néhai Amy Winehouse nevezte Spectort hősének). A Ronettes fénykorában együtt turnézott a Rolling Stones-szal és a Beatles-szel, 1964-es debütáló albumukról pedig öt szám is listavezető lett az Egyesült Államokban. 1967-ben feloszlottak, de 1973-ban újraalakultak, Spectorral az élen. Januárban, 78 éves korában halt meg a rákkal vívott küzdelem után.

 

Meat Loaf (1947. szeptember 27. - 2022. január 20.)

Meat Loaf 1977-es debütáló LP-je, a "Bat Out Of Hell" minden idők egyik legkelendőbb albuma: olyannyira népszerű, hogy a mai napig évente 200 000 példányt adnak el belőle világszerte. Két hasonlóan sikeres folytatása volt a debütálásnak (az 1993-as 'Back Into Hell'-t és a 2006-os 'The Monster Is Loose'-t). A rockrajongók karrierje során végig élvezhették erőteljes énekhangját, amelyet később olyan musicalekben való szereplései során is felhasznált, mint a Hair és a Rocky Horror Picture Show filmadaptációja. Meat Loaf januárban, 74 éves korában halt meg a Tennessee állambeli Nashville-ben.

 

Taylor Hawkins (1972. február 17. - 2022. március 25.)

Márciusban olyan hír érkezett, amely valósággal sokkolta a zenei világot: Taylor Hawkins, a Foo Fighters szeretetreméltó és legendás dobosa meghalt, miközben a zenekar Dél-Amerikában turnézott. A mindössze 50 éves Hawkins már régóta megszilárdította pozícióját a rock ikonjaként, mind a Foo, mind pedig Slash, Brian May, Elton John, Ozzy Osbourne és mások dobosaként, akikkel az évek során együtt játszott. Szeptemberben két hatalmas, sztárokkal teletűzdelt emlékkoncert emelte ki, hogy a zenészek minden műfajból mennyire szerették Hawkinst, és hogy halála mekkora űrt hagyott maga után. Ezt a felvételt – az utolsók egyikát – a mai napig megkönnyezük:

 

Vangelis (1943. március 29. - 2022. május 17.)

Evangelos Odysseas Papathanassiou – más néven Vangelis – nagyrészt autodidakta módon tanult zenész, akit széles körben a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjeként tartottak számon. Ő állt a Szárnyas fejvadász és a Tűzszekerek filmek filmzenéi mögött - az utóbbi filmmel kapcsolatos munkájáért Oscar-díjat kapott -, miközben az elektronikus zene úttörőjévé vált. Májusban, 79 éves korában szívelégtelenségben halt meg.

 

Andy Fletcher (1961. július 8. - 2022. május 26.)

Míg Dave Gahan és Martin Gore a Depeche Mode-ot a reflektorfényben vitték előre, addig Andy Fletcher – a zenekar alapító tagja – csendben, hátulról hajtotta a gépezetet. A billentyűs vállalta magára a csapat üzleti feladatait, így tartotta fenn a formációt az évek során és segített megőrizni pozíciójukat az elektronikus zene egyik legbefolyásosabb előadójaként. Fletcher májusban, 60 éves korában halt meg, miután aortadisszekciót szenvedett.

 

Julee Cruise (1956. december 1. - 2022. június 9.)

Julee Cruise Angelo Badalamenti zeneszerző és David Lynch rendező gyakori munkatársa volt, és leginkább az 1989-es "Falling" című kislemezéről ismert, amelynek instrumentális változata lett Lynch Twin Peaks című filmjének főcímdala. Cruise gyakran szerepelt a sorozatban énekesként, míg karrierje során a The B-52s turnézó tagjaként is szolgált és dolgozott Mobyval is. Júniusban, 65 éves korában hunyt el.

 

Angelo Badalamenti (1937. március 22. - 2022. december 11.)

Kiemelkedő zeneszerző, aki leginkább a David Lynch-csel való együttműködéséről ismert. A New York-i rendező először az 1986-os Kék bársony című filmben dolgozott együtt a rendezővel, majd Lynch kultikus tévésorozatának, a Twin Peaksnek (valamint a 2017-es Twin Peaks: A visszatérés rebootjának) és a 2001-es Mulholland Drive című filmnek a zenéjét szerezte. Badalamenti később úgy jellemezte Lynch-csel való kreatív együttműködését, mint "a második legjobb házasságomat". Hosszú karrierje során olyanokkal is együttműködött, mint David Bowie, Paul McCartney (aki állítólag az Abbey Roadon tájékoztatta őt arról, hogy a Queen Twin Peaks-rajongó) és a Pet Shop Boys, és ő komponálta az 1992-es barcelonai olimpia Fáklya-témáját is. Badalamenti 85 éves korában, decemberben hunyt el természetes okokból.

 

Olivia Newton-John (1948. szeptember 26. - 2022. augusztus 8.)

Olivia Newton-John, akit leginkább a Grease című filmben Sandy szerepéről ismerhetünk, már jóval a film előtt az éneklés és a színészet kettős szenvedélyének élt. Első kislemeze 1966-ban jelent meg a Decca Recordsnál "Till You Say You'll Be Mine" címmel, megalakította a Pat And Olivia turnéduót, csatlakozott a balszerencsés Toomorrow együtteshez (a popzene történetének egyik legnagyobb és legköltségesebb bukása), majd szólókarrierbe kezdett, és képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalversenyen, mielőtt a Grease 1978-ban még magasabbra röpítette volna. Miután eljátszotta Sandy szerepét, folytatta a lemezkiadást, valamint tévé- és filmszerepeket vállalt, mielőtt 2012-ben újra összeállt John Travoltával a "This Christmas" című ünnepi albumon. Newton-John augusztusban, 73 éves korában hunyt el a rákkal vívott küzdelem után.

 

Coolio (1963. augusztus 1. - 2022. szeptember 28.)

A Los Angeles-i rapper  először a WC And The Maad Circle nevű rap-kollektíva tagjaként vált híressé, majd 1994-ben szólóelőadóként is bemutatkozott "It Takes A Thief" című debütáló albumával. Ez a lemez azonnali sikert hozott neki, a Billboard 200-as listáján a nyolcadik helyen végzett, és egy évvel később még nagyobbat robbantott, amikor megjelentette a "Gangsta's Paradise" című ikonikus slágert. A szám 1995 legnagyobb slágere volt az Egyesült Államokban, és ugyanebben az évben a második legkelendőbb kislemez lett az Egyesült Királyságban, miközben Coolio megkapta első Grammy-díját is. Karrierje során további hét albumot adott ki, köztük az utolsó, 'From The Bottom 2 The Top' címűt 2009-ben. Szeptemberben, 59 évesen, szívmegállás következtében halt meg.

 

Jerry Lee Lewis (1935. szeptember 29. - 2022. október 28.)

A "rock'n'roll első nagy vadembereként" emlegetett Jerry Lee Lewis a nagy energiájú fellépéseiről volt ismert, amelyek segítettek abban, hogy a rock'n'roll az 50-es években az Egyesült Államokban tényezővé váljon. Miután a "Great Balls Of Fire" című számmal letette névjegyét, és három házassága körül botrányba keveredett - köztük a 13 éves unokatestvérével kötött házassága körül -, Lewis a countryzene felé fordult, ahol nagy sikereket ért el. Októberben, 87 éves korában halt meg.

 

Takeoff (1994. június 18. - 2022. november 1.)

Takeoff a Migos raptrió legcsendesebb is vitathatatlanul "leghangszeresebb" tagja volt. A csapat számos slágerkiadványa során érettséget, fejlődést és ellenállhatatlan tehetséget mutatott, míg végre szólóalbuma, a 2018-as "The Last Rocket" megadta neki az igazi lehetőséget, hogy ragyogjon - és ragyogott is. Számos vendégszereplése olyanokkal, mint Calvin Harris, Roddy Ricch, Pop Smoke, Lil Wayne és mások még inkább kiemelte lírai adottságait. Nem sokkal a halála előtt összeállt Migos bandatársával, Quavóval az "Only Built For Infinity Links" című közös albumra, ami csak tovább növelte a növekvő lendületét – ami novemberben tragikus módon megtört, amikor Takeoffot halálos lövés érte, ami egy modern hiphop hőst vett el a világtól mindössze 28 évesen.

 

Aaron Carter (1987. december 7. - 2022. november 5.)

Aaron Carter gyereksztárként kezdett el fellépni és zenélni, debütáló albumát 1997-ben, kilencévesen adta ki. Bátyja, Nick a Backstreet Boys sztárja volt, Carter első nyilvános szóló fellépése pedig az utánozhatatlan fiúbandával, a Berlinnel történt. Rövid élete hátralévő részét pénzügyi és jogi problémák, valamint a mentális egészségével folytatott küzdelmek befolyásolták. Novemberben, 34 éves korában halt meg kaliforniai otthonában. 

 

Keith Levene (1957. július 18. - 2022. november 11.)

Levene először a The Clash alapító tagjaként vált ismertté. Az észak-londoni gitáros csak néhány hónapig volt a zenekarban, mielőtt elbocsátották, és mindössze egyetlen dalt, a "What's My Name"-et jegyezték a Clash magáról elnevezett debütáló albumán. A Sex Pistols feloszlását követően az énekes John Lydon 1978-ban egyesítette erőit Levene-nel, és megalakították a Public Image Ltd-t (PiL). A zenekar debütáló kislemeze, a "Public Image" az Egyesült Királyság top 10-es listájára került, de három albummal később Levene elhagyta a PiL-t, miután összeveszett Lydonnal a negyedik albumuk miatt. Szólóművészként is tevékenykedett, később pedig a Red Hot Chili Peppersszel is dolgozott. Novemberben, 65 éves korában halt meg a májrákkal vívott harc után.

 

Christine McVie (1943. július 12. - 2022. november 30.)

Mielőtt 1970-ben csatlakozott volna a Fleetwood Mac-hez, Christine McVie már mozgolódott a brit zenei életben, leginkább a Chicken Shack nevű blueszenekar tagjaként. Miután azonban férjhez ment John McVie-hez, elhagyta a csapatot, hogy csatlakozzon ahhoz a zenekarhoz, amellyel a legtöbbször kapcsolatba hozták, később pedig az Egyesült Államokba költözött velük, ahol a rock egyik leghírhedtebb és legbefolyásosabb bandájává váltak. A Fleetwood Mac-en kívül három szólóalbumot és a 2017-es 'Lindsey Buckingham Christine McVie' című albumot adott ki FM zenekari társával. Novemberben, 79 éves korában, rövid betegség után hunyt el.

Terry Hall 1959. március 19. - 2022. december 18.

Terence Edward Hall brit zenész, a Specials, a Fun Boy Three, a Colourfield, a Terry, Blair & Anouchka és a Vegas énekese volt. Két szóló stúdióalbumot adott ki, emellett számos előadóval dolgozott együtt, többek között David Stewarttal, a Bananaramával, a Lightning Seedsszel, Sinéad O'Connorral, Stephen Duffyval, a Dub Pistolsszal, a Gorillazzel, Damon Albarnnal, a D12-vel, Trickyvel, Lily Allennel és Shakespears Sisterrel. 2018-ban Hall fellépett a Specials-szal, többek között a Rolling Stones-szal is koncerteztek a zenekar eredeti tagjaival, Lynval Goldinggal és Horace Panterrel együtt, és gyakran DJ-zett különböző brit helyszíneken. Hall 2022. december 18-án 63 évesen halt meg hasnyálmirigyrákban.

Maxi Jazz (1957. június 14. - 2022. december 23.)

Maxwell Fraser, ismertebb művésznevén Maxi Jazz, brit zenész, rapper, énekes, dalszerző és DJ volt. Leginkább a brit Faithless elektronikus zenekar énekeseként volt ismert 1995 és 2011, valamint 2015 és 2016 között. Utolsó élő fellépése a zenekarral az Ibiza Rockson volt 2016. augusztus 31-én. 2015-ben Maxi Jazz & The E-Type Boys néven újonnan összeállt zenekara élére állt. Jazz szolgáltatta a fő irányt, és gitározott is a zenekarban. Számos fesztiválfellépést tettek, köztük néhányat ugyanazokon a rendezvényeken, amelyeken a Faithless is fellépett. Jazz 2022. december 23-án, 65 éves korában "békésen, álmában" halt meg londoni otthonában.

 

A felsorolásnak nincs vége, sajnos még további zenészektől (nemzetközi színtér) is búcsút kellett vennünk 2022-ben, a teljes névsor itt.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance énekes-dalszerzője

 

Love Hurts: 76 éves korában elhunyt Dan McCafferty, a Nazareth énekese

 

Háromnapos gyász Rióban: elhunyt minden idők egyik legnagyobb brazil énekese

 

 

 

 

 

 

2022, gyász

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek