Európában szinte lehetetlen turnébuszt találni

2022/02/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Az élőzenei iparággal foglalkozó Pollstar Los Angelesben tart konferenciát, aminek beszélgetéseiről rendszeresen beszámol a lap – ezeket szemlézte a Dalszerző.hu. A cikkekből az a kép rajzolódik ki, hogy ugyan számos nehézséggel kell megküzdenie az élőzenei cégeknek, sokan nem vesztették el optimizmusukat.

Fotó: scoopmarketing.com

Nagyon nehéz például turnébuszt szerezni, és a sofőrökkel ugyanaz a helyzet. Egy amerikai szervező szerint Európában szinte lehetetlen megfelelő járművet találni.

De nem csak buszban és sofőrben van hiány: a lezárások alatt sokan elhagyták a szakmát, és nem is akarnak visszatérni a sok szempontból bizonytalan élőzenei szektorba. A magyar rendezvényszervezők is küzdenek ezzel a problémával: a Magyar Turisztikai Program Alapítvány novemberben úgy becsülte, hogy havonta százas nagyságrendben maradnak el emiatt rendezvények.

De ha van sofőr, van szervező, van előadó, apróságnak tűnik, de megtörténhet, hogy nem lesz jegyszedő vagy biztonsági ember...

“Minden problémát meg lehet oldani, csak lehet, hogy másként, mint korábban” – mondta egy szakember, s a cikk szerint már csak azért is lesznek jó megoldások, mert erősebb lett a szakmában a közösségiség, az együttműködési szándék.

A Pollstar beszámolói szerint egyébként az is várható, hogy kevesebb lesz az olyan fellépés, amikor egy amerikai előadó egyetlen alkalomra Európába vagy Ázsiába repül: egyre komolyabb az igény arra, hogy akkor már több fellépés is legyen az adott régióban. (Mondjuk, ez már a pandémia előtt is terndencia volt – aszerk.)

A rajongók általában nagyon türelmesek és megértők egy szervező szerint. Szerinte a szakmának ezt azzal kell meghálálnia, hogy az emelkedő költségeket megpróbálja a lehető legkisebb mértékben a jegyvásárlókra hárítani.

A teljes cikk itt

 

zeneipar, turnébusz, turné, szakemberhiány, rendezvények, zenészek

 

 

Szólj hozzá!


A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Dave Grohl szólóban lép színpadra egy jótékonysági koncerten

Amióta Taylor Hawkins meghalt, nem igazán hallani a Foo Fightersről, kivéve az egykori dobosuk emlékére szervezett Los Angeles-i és londoni koncertet. De arra, hogy mi lesz a jövőjükkel, csak tippelnek a leghűségesebb rajongóik is, sokan úgy vélik, Grohl szólókarrierbe fog.

A Sziget-warmup a Halászbástyán lesz az idén

A Player magazinból tudtuk meg, hogy "idén a Sziget leghangulatosabb VIP-bulija nem is a Szigeten lesz".
Új koncertek