Mamma Mia!

Európában szinte lehetetlen turnébuszt találni

2022/02/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Az élőzenei iparággal foglalkozó Pollstar Los Angelesben tart konferenciát, aminek beszélgetéseiről rendszeresen beszámol a lap – ezeket szemlézte a Dalszerző.hu. A cikkekből az a kép rajzolódik ki, hogy ugyan számos nehézséggel kell megküzdenie az élőzenei cégeknek, sokan nem vesztették el optimizmusukat.

Fotó: scoopmarketing.com

Nagyon nehéz például turnébuszt szerezni, és a sofőrökkel ugyanaz a helyzet. Egy amerikai szervező szerint Európában szinte lehetetlen megfelelő járművet találni.

De nem csak buszban és sofőrben van hiány: a lezárások alatt sokan elhagyták a szakmát, és nem is akarnak visszatérni a sok szempontból bizonytalan élőzenei szektorba. A magyar rendezvényszervezők is küzdenek ezzel a problémával: a Magyar Turisztikai Program Alapítvány novemberben úgy becsülte, hogy havonta százas nagyságrendben maradnak el emiatt rendezvények.

De ha van sofőr, van szervező, van előadó, apróságnak tűnik, de megtörténhet, hogy nem lesz jegyszedő vagy biztonsági ember...

“Minden problémát meg lehet oldani, csak lehet, hogy másként, mint korábban” – mondta egy szakember, s a cikk szerint már csak azért is lesznek jó megoldások, mert erősebb lett a szakmában a közösségiség, az együttműködési szándék.

A Pollstar beszámolói szerint egyébként az is várható, hogy kevesebb lesz az olyan fellépés, amikor egy amerikai előadó egyetlen alkalomra Európába vagy Ázsiába repül: egyre komolyabb az igény arra, hogy akkor már több fellépés is legyen az adott régióban. (Mondjuk, ez már a pandémia előtt is terndencia volt – aszerk.)

A rajongók általában nagyon türelmesek és megértők egy szervező szerint. Szerinte a szakmának ezt azzal kell meghálálnia, hogy az emelkedő költségeket megpróbálja a lehető legkisebb mértékben a jegyvásárlókra hárítani.

A teljes cikk itt

 

zeneipar, turnébusz, turné, szakemberhiány, rendezvények, zenészek

 

 

Szólj hozzá!


 Egész évben ünnepel az Ocho Macho

Egész évben ünnepel az Ocho Macho

20 éve vágott neki a színpadoknak a ma már háromszoros platinalemezes, Fonogram-jelölt zenekar, az Ocho Macho. Egy egész éves majálissal...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem kapott a milliókat hozó slágeréből

Elhunyt Barrett Strong, a szintén legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze.

JaMese – jubileumos lemezbemutató a MáraiKultban

A JaMese zenekar fennállásnak 10. évében jelenik meg a negyedik albuma, "Odaát, Idebent" címmel. Lemezbemutató koncertjük 2023. február 23-án lesz a Krisztina téren található Márai Sándor Művelődési Házban.
Új koncertek