Szécsi Pál 80

Kraftwerk-koncert az egykori Balaton Bútorgyárban

2023/04/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Lángoló szúrta ki, hogy bár hivatalos bejelentés és csinnadratta (még) nincs, augusztusban Magyarországra jön a Kraftwerk. A csapat legutóbb 2018. február 21-én lépett fel a Papp László Budapest Sportarénában – mintegy kilenc éves szünet után. Jó, hogy nem vártak megint ennyit.

Gyárkert – a nagyszínpad látványterve

A Ralf Hütter és Florian Schneider által alapított csapat 1970-ben vette fel a Kraftwerk nevet. Az áttörést az 1974-es Autobahn című lemez hozta meg, Hütter, Schneider és Wolfgang Flür társaként egy évvel később csatlakozott Karl Bartos, és kialakult a Kraftwerk legsikeresebb felállása, amely egészen 1991-ig, Bartos kiválásáig tartott ki.

A zenekart leginkább az elektronikus zene úttörőjeként tartják számon. Progresszívan kezdtek el kísérletezni az elektronikus hangszerekkel, tudatosan használva azokat, jelentős és visszavonhatatlan hatást gyakorolva a 20. századi zenei kultúrára. Leghíresebb számaik a (We Are) The Robots, Autobahn, Das Model. Főleg a hetvenes években voltak népszerűek, a new-wave, és a későbbi Depeche Mode-os vonal is az ő "köpönyegükből" bújt elő. Az 1977-es Trans Europa Express sok előadóra volt nagy hatással, például David Bowie és a Human League is hivatkozott rá, merített belőle. Rengeteg szintetikus hang (telefoncsörgés, EKG, beszédszintetizátorok) használatával jelentősen túlléptek a korukon, ezért aktuális ma is az a világ, amit képviseltek. A minimalista zenéhez minimalista megjelenés társult: a robotszerű kosztümök és az ipari díszletek az ember és gép harmóniáját igyekeztek megjeleníteni.

Így aztán az augusztus 9-i koncert helyszíne, az egykori Balaton Bútorgyár területén kialakított Gyárkert Kultúrpark tökéletes helyszínválasztásnak tűnik. Sokat még maga a helyszín sem árul el magáról, a cikk születésének pillanatában a weboldalon sincs túl sok minden (semmi), és a Facebookon is csak valami kitalálós-idézetes sztori megy – de lehet, hogy nem is, a kommentekből következtetünk csak, a közönség egyelőre magát szórakoztatja, mesélik például, hogy "már látható a bejáratnál a jegypénztár és a busz pályaudvarnak háttal felállított a hatalmas félig fedett színpad".

Azt már a Veszprém-Balaton 2023 oldalon olvastuk, hogy a rendezvényhelyszín 5000 fős befogadóképességével, 2 színpadával és tucatnyi vendéglátóegységével fél éven át (eddig tart az Európa Kulturális Fővárosa program) fogadja a látogatókat májustól, s azt is említik, hogy 10-12 nemzetközi sztárfellépő koncertjére lehet számítani. 

Igazán kíváncsian várjuk, hogy a Kraftwerken kívül ki mindenki bútorozik be egy-egy estére Veszprémbe, akit meg az is érdekel, hogy fog kinézni a hely, ide kattintson. Vagy ide...

 

A bíróság a Kraftwerknek adott igazat egy húsz éve tartó jogvitában

 

Gyárépületekre szabott techno az inotai erőműben – INOTA fesztivál

 

 

 

Kraftwerk, Gyárkert

 

 

Szólj hozzá!


SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

SBB: Kinek mond valamit ez a három betű?

Aki a progrock szerelmese, annak biztosan! A legendás lengyel progresszív rock zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A folyóban sziget, a szigeten tó: igazi klasszikus elektropoposan a Margitszigeti Színházban

A hattyúk tava címmel kortárs balettprodukció látható július 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Ballet Preljocaj előadásában.

Ha VIP-es vagy, fiam, egy szép napon ez mind a tiéd lesz

Tegnap számoltunk be, hogy a a hazai partybrand-ek közül kik érkeznek majd Zamárdiba, ma az idei VIP helyszínekről és szolgáltatásaikról mesélünk, bár a fesztivál szlogenje szerint a Soundon mindenki VIP. De azért mindig vannak eggyel vipebbek...
Új koncertek