Szakszervezetbe tömörülnek a zenészek a Spotify kizsákmányolása ellen

2021/04/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Zenészek és Szövetséges Dolgozók Szakszervezete (UMAW) a járvány alatt kezdte meg működését, céljukként többek között a streaming platformok méltányosabb díjazásait, az előadóknak járó jogdíjak biztosítását, valamint a kiadókkal való egyenrangú kapcsolatokat és biztonságos fellépés irányelveinek megteremtését tűzték ki – írja a Mérce.

Szakszervezetbe tömörülnek a zenészek a Spotify kizsákmányolása ellen

A portál beszámolója szerint az UMAW (Union of Musicians and Allied Workers) októberben indította el az Igazságot a Spotifynál kampányát, melyben a zenei platform kizsákmányolása ellen szólaltak fel. A szakszervezet követeli, hogy a cég fizessen minden lejátszás után egy pennyt az előadóknak (ez nagyjából 4 forint), hozzon létre egy átláthatóbb üzleti modellt, a felület legyen felhasználó barátabb, valamint maradéktalanul tüntessenek fel mindenkit aki dolgozott egy adott felvételen.

Március 15-én zajlott a szakszervezet első országos megmozdulása, ahol az USÁ-ban több helyen is tüntettek a Spotify irodáinál, hogy a cég tegyen eleget a szakszervezet követeléseinek. A tüntetés után pár nappal a Spotify kiadta a Loud&Clear nevű javaslatát, melyről azt állította, hogy részben eleget tesz az UMAW követeléseinek, a szakszervezet azonban állítja, hogy egyetlen átláthatóságot firtató kérdésükre sem válaszolt a szolgáltató.

Joshua Sushman, az UMAW egyik tagja szerint az is óriási probléma, hogy a Spotify átformálja a zenehallgatást, mivel a lejátszási listák állnak az üzleti modell középpontjában. Ez szerinte oda vezet, hogy a zene egyfajta mentális jóllétet fenntartó eszközzé (háttrzene) válik, amely az alkalmazkodást támogatja, holott a zene célja az lenne, hogy másképp tekintsenek a világra.

 

Megéri-e a zenészeknek streamelni?

 

A KISS basszerosa szerint a streaming megölte a rockot

 

Mivel nem figyelsz, egyre rövidülnek a popdalok

 

 

stream, zeneipar, bevétel, zenészek, Spotify, szakszervezet

 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek