Illusztráció: Pexels

Ne repülj vakon: összegyűjti a fontos infókat a dalszerzőknek az Artisjus

Songwriting HUB néven indított online gyűjtőoldalt dalszerzői témákban az Artisjus. Az új felület célja, hogy egy helyen elérhetővé tegye a dalírással kapcsolatos összes hazai szakmai eseményt, programot, pályázatot, kiadványt, tartalmat – beleértve a saját és más zeneipari...
 
DEX Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival és Hajós Andrással

DEX Palya Beával, Rácz Gergővel, Müller Péter Sziámival és Hajós Andrással

Négy tematikus nappal és minden eddiginél több workshoppal jön a Dalszerző Expo. Az előadók között Rácz Gergő, Müller Péter Sziámi, Hien és a Dalfutár alkotói. 2022. május 23. és 26. között a DEX a Muzikum klubban vár mindenkit, aki tudni szeretné, hogyan lehet igazán jó dalokat...
 
 cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Ma van a Dalszerzők Napja: megtudtuk, melyik a világ legszebb dala Caramel szerint

Az idei Dalszerzők Napja is azt üzeni: A dal erőt ad. Ezt a gondolatot képviseli négy szerző-előadó nagykövet: Molnár Ferenc Caramel, Németh Alajos Lojzi, Schoblocher Barbara és Szentpáli Roland.
 
A fotó illusztráció (Brett Sayles/Pexels)

A dalszerzők és előadók a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a Kormánytól

A Covid-19 járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek, ez a visszaesés pedig az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti csak igazán a hatását: a szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza.
 
Beck Zoli, Krúbi, Lovasi Orfűn – Dalszövegíró tábor lesz júliusban

Beck Zoli, Krúbi, Lovasi Orfűn – Dalszövegíró tábor lesz júliusban

Talán akkor, amikor a koncertek, fesztiválok a maximumon pörögtek, senki sem állt meg eltűnődni azon, hogyan születik meg egy dal... Úgy vesszük észre, hogy az elmúlt hónapokban sokkal nagyobb figyelmet kapnak a dalszerzők – és ez így van jól. Most például kezdő dalszövegíróknak...
 
Fotó: Bethesda-klip

Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.
 
Fotó: AWS

Posztumusz Artisjus-díjjal tisztelegnek Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt

Az Artisjus 21.alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.
 
Fotó: designmynight.com

A zeneipar térdelőrajtban – jelent valamit a négymilliós beoltottság?

Bizony, jelent, ha nem is azt, amit elsősorban a közönség és a zenészek szeretnének: a nyitás ígéretét. Azonban azzal, hogy fellélegezhetnek a vendéglátóhelyek, szállodák, koncerttermek, mozik stb., megindul a nyilvános zenefelhasználás is, és ez pénzt jelent a dalszerzők számára.
 
 Ron Lach fotója a Pexels oldaláról

Ki is írja a dalt neked? Gyakorlattá vált, hogy a sztárok megzsarolják a slágerszerzőket

Berágtak a dalszerzők, és – nevek említése nélkül – nyílt levélben fogalmazták meg, elegük van abból, hogy a sztárok érdemtelenül benyomják magukat a szerzők közé – számolt be a Dalszerző.
 
2020-ban 3684 magyar dalban működtek közre hölgyek

4101 női dalszerző van jelenleg Magyarországon. Éljenek!

Jeles nap van ma: ünnepelnek – illetve ünneplik őket... – a hölgyek, a Zoltánok, ezzel együtt mától – csaknem napra pontosan az egy évvel ezelőtti sajnálatos események után – két hétre részleges lezárások indulnak. Mi most mindebből a nőügyekkel foglalkozunk :)
 
 Roy Reyna fotója a Pexels oldaláról

Na de miből éltek a zenészek 2020-ban?

Amit egészen biztosan – számok, táblázatok és tanulmányok nélkül is – tudunk: miből nem. Ez pedig az élő zene. A koncertek hiányának – plusz a vendéglátóipari egységek bezárásának – van további hozadéka is: csaknem 20 százalékkal kevesebb lesz az a jogdíjbevétel, amit az...
 
 Illusztráció: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Neked írom a dalt...

A Hangfoglaló Program keretein belül döntés született a magyar dalt népszerűsítő, a dalszerzést oktató, a dalok befogadását segíteni kívánó pályázatról.
 
Bor, mámor, Kovacs – Jazzy fesztivál májusban

Bor, mámor, Kovacs – Jazzy fesztivál májusban

A felsorolás végződhetne úgy is, hogy MATT BIANCO vagy IZO FITZROY, de, bocs, nekünk a 2016-os szigetes fellépése óta KOVACS az isten(nő) :)
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a Parno Graszt is velük tart majd, de lesznek meglepetésvendégek is.

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)
Új koncertek