Sziget fesztivál: Most nem a vidám rész jön...

2020/05/04  ·     ·  koncert.hu

A fenti mondat a Budapest TE meg ÉN című podcastban hangzott el, amelynek nyitó adásában Veress Dóra és Gellért Gábor a Sziget főszervezőjét, Kádár Tamást kérdezték. Mondjuk, Kádár megszólalásáig kicsit szenvedni kell, de hátha eltántoríthatók a műsorvezetők arról, hogy magukról beszéljenek. Meg hogy egyáltalán beszéljenek.

Sziget fesztivál: Most nem a vidám rész jön

Hívjunk téged ügyvezetőnek? – szól az első kérdésük, és itt lépne ki az ember egy kattintással, de persze bízik abban, hogy az interjú alanya, pontosabban mindaz, amit majd elmond, sokkal értékesebb infókkal jár majd. És tényleg.

Azt már leírtuk valahol, hogy ha a Sziget a téma, akkor mindenki fut Gerendai Károlyhoz, mert annak ellenére, hogy megvált a részesedésétől, a csaknem három évtized alatt valahogy mindenki hozzászokott, hogy majd ő megmondja a tutit... Nem kell. Kádár Tamás tökéletesen alkalmas arra, hogy a Sziget álláspontját a saját érzelmeitől sem elválasztva (vö. emberien), de kellőképpen higgadtan és maximálisan érthetően, tömören megfogalmazza (vö. profi). Még úgy is, hogy közben kérdésekkel zavarják :)

Elmondja a mintegy félórás podcastban, hogy már nagyon várták a kormány állásfoglalását, mert a rossz hír is sokkal jobb, mint a semmilyen. Hiszen nagyon nehéz úgy menni előre, napról napra, hogy fogalmuk sincs, valójában merre haladnak a dolgok. A tiltás immáron egyértelműen fogalmaz, Kádár szerint felelősen is.

Mint ahogy az már korábban elhangzott, a Sziget is olyan fesztivál, amelyet nem lehet egyszerűen egy vagy két héttel arrébb tolni. Kádár megfogalmazása szerint ő és kollégái 358 napot dolgoznak az egy hét együttlétért, s jól körülírja a helyzetüket az alábbi mondat:

"Soha ennyit nem dolgoztunk azért, hogy valami NE történjen meg."

Hogy a Szigetet a világban is számon tartják, arra jó példa, hogy még a New York Times is a nevén nevezte az elmaradt magyar fesztiválok sorában. "Keserű büszkeség..." – tette hozzá Kádár, és felidézte: az idei fesztiválra mintegy 100 ezer ember csomagolta volna be a bőröndjét a világ számos pontján, és indult  volna el Budapestre – ez a százezer ember nem csak a Szigetnek fog hiányozni.  Azt mi is megírtuk egy gazdasági lap elemzése nyomán, hogy a fesztiválok elmaradása komoly veszteséget jelent az egész országnak, ebből persze az ember azt gondolná, hogy amikor egy komplett fesztiválszezont törölni kénytelenek, akkor van valami B-terv a szektor megsegítésére, például úgy, mint a virágboltosok esetében.

Kádár véleménye szerint mentőövet jelentene egy jogszabálymódosítás – belga példára. A belga kormány gyors fellépése szerint a már megváltott jegyek helyett utalványokat (ismerős?) kapnának a júzerek, de ezek az utalványok nem kerülhetnek kevesebbe, mint amennyit a jegyre/bérletre elköltöttek: minden pluszköltség (pl. kezelés) beleszámít.  (Azt még kiderítjük, hogy ezek a belga utalványok csak az adott koncertre/fesztiválra érvényesek-e, vagy a szektor bármilyen eseményén elkölthetők, és azt is, hogy a belga kormány bármilyen más formában támogatja -e a szervezőket, a németekről már tudjuk, hogy eléggé...)

Ezt az utalványos izét kezdte el feszegetni a Park is az ominózus levelük és az utána jövő közléseik során – a nyílt levelet aláírók között azonban nem lehetett nem észrevenni, hogy a Sziget-csoport fesztiváljai hiányoznak: Kádár Tamás szerint azért nem szignálták, mert nem volt igazán szerencsés a megfogalmazása... (Mi ezt megfejelnénk azzal, hogy még azelőtt lejáratták az utalványos rendszert, mielőtt annak jótékony hatásait széles körűen megismerhette volna a közönség.)

Az ügyvezető szerint a Sziget minden vásárlónak vissza tudja fizetni a jegy/bérlet árát, ez az esetükben tízezreket jelent. Nem forintban, hanem emberben. Persze, ehhez előbb vissza kell szedniük a fellépőknek kiosztott előlegeket, amelynek végösszege nagyjából egymilliárd forint. Természetesen a Szigetnek is roppant jól jönne az esetleges utalványos megoldás, de  – ahogy azt Kádár többször is hangsúlyozta – ehhez meg kell változtatni a joigszabályi környezetet, s noha a Music Hungary és a Magyar Fesztiválszövetség is lobbizik ezért, egyelőre nem mutatkozik előrelépés a kérdésben, pedig, ha jól építik fel, ez egyfajta win-win szituáció lehetne, nem feledve tényt, hogy aki kéri, visszakapHATja a pénzét. Nem beszélve arról, hogy amíg mindez nem lenne például a Sziget  fennmaradásának záloga, vannak olyan fesztiválok, akiknek nagyon is – és a szakmai döntéseket úgy kell meghozni, hogy az tényleg a szakmáról, és ne egyes szereplőkről szóljon.

"Ha nem belátó a közönség plusz nincs állami segítség, az bizonyos fesztiválok eltűnését jelentheti" – tette hozzá Kádár.

További szavaiból arra következtettünk, hogy ha van valami haszna ennek az egésznek, akkor az a fesztivállufi kipukkanása lenne. Vázolta, hogy a headliner előadók táborában úgy elszálltak az árak, hogy egy-egy fesztivál büdzséjének jelentős része az ő számlájukon landol, miközben a második (stb.) vonal egyszerűen nem tud egy fillérrel sem többet kérni, így egyre tágul a rés az úgynevezett "sztárok" és a többiek között. Kádár reményei szerint a veszély elmúltával majd a nagyok is leszállnak a földre, már ami a fizetési igényeiket illeti, beleértve azt, hogy nem ők árazzák majd be magukat, hanem a fesztiválok. (Vannak kétségeink... – a szerk.)

Ami meg a nemvidám részt illeti, a szigeteseknek először fel kell dolgozniuk, hogy egy évig hiába dolgoztak. Azoknak, akik eddig szezonálisan melóztak velük – mintegy tízezren vannak –, nos, azoknak most azt kell megemészteniük, hogy az idén nem dolgoznak. A stábnak ezerrel kell nekifutnia a jegyvisszaváltási kérdésnek, hiszen világszerte közvetítőkkel dolgoznak, de most szinte személyes kapcsolatot kell teremteniük a vásárlóikkal – plusz, ugye, a jogszabályi (és egyéb) támogatás hiánya –, a bookerek meg elkezdték monitorozni a helyzetet: ki az, aki az idei fellépők közül ráér jövőre, egyáltalán: ki az, aki tervez jövőre élő fellépést, mindemellett az is feladatuk, hogy újabb neveket keressenek.

Öröm az ürömben, hogy a következő Sziget összerakására kicsivel több idő jut most... Mondjuk, kell is, mert azt tervezik,  hogy

"2021-ben bosszúból egy óriási fesztivál lesz",

mert a kihagyott év után emlékezetessé szeretnék tenni a Szigetet. Szerencsére, presztízsveszteséggel nem igazán kell megküzdeniünk, hiszen Európa összes nagy fesztiválja elmaradt idén, mindenki tudja, mi a helyzet.

Hogy jövőre mi lesz a helyzet, Kádár annyit mondott, természetesen nem tudja, korai lenne még bármit is mondani, de nyilván akkor fogja mindenki maximális biztonságban érezni magát, ha lesz vakcina és lesz gyógyszer. Addig rémisztő képnek látja azt, hogy egyes helyeken lefújják a fesztiválozókat a bejáratnál fertőtlenítószerrel...

Ahogy a bandát ismerjük, simán bevállalnák ezt is, de hát ez a hajó elment. Mindannyian reménykedünk abban, hogy jövőre veletek ugyanitt – és ez nem csak a Szigetre, hanem az összes magyar fesztiválra vonatkozik, akikről naponta frissülő adatokkal jelentkezünk itt:

Fotó: FransA (Pexels)

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál hogy reagál a kialakult helyzetre.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest TE meg ÉN, podcast, Sziget, Kádár Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek