A libabőrtől a könnyekig – a zene 10 ránk gyakorolt hatása

2020/12/27  ·   Általános   ·  koncert.hu

A magyar emberek több mint 55 százaléka rosszabbul érzi magát a világjárvány idején, mint korábban valaha, ugyanakkor a megkérdezett magyarok 81 százaléka ismeri el, hogy a zene segített nekik átlendülni egy-egy nehéz időszakon.

A libabőrtől a könnyekig – a zene 10 ránk gyakorolt hatása

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zene kiváló – és beváló – hangulatszabályozó eszköz, ritmusa jelentősen megváltoztatja érzelmi reakciónkat. A moll és dúr dallamok határozzák meg azt, hogy az adott zene felemelő vagy inkább melankolikus hangulatú. A legújabb kutatás azt mutatja be, hogy a zene miként változtatja meg az érzelmi reakcióinkat. A tanulmány Dr. David Lewis, a Warwick University Mindlab International munkatársának és a szakmabeli szakértőkből álló One Poll Európában végzett felmérésének ötvözete. A statisztikák három ország (Egyesült Királyság, Németország, Magyarország) háromezer válaszadójának eredményeit foglalják magukba.

A Sony mindehhez két kisfilmet is készített illusztrációként – persze, nem véletlenül: a márka nagy teljesítményű hangrendszerkínálatának két új modelljét szerepeltetik benne:

Ha valakit ennél több is érdekel a cuccokról, látogasson el erre a weboldalra.

Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka úgy látja, hogy hangulatát a zene nagy mértékben befolyásolja (a boldogság és az izgalom érzésétől a nosztalgia és a szomorúság érzéséig), ennek alátámasztásához a második videóban látottak mutatják meg, hogy a lassabb tempójú zenék milyen erőteljes hatással lehetnek ránk.

 

Top 10 reakció a zenére – test, elme, érzelmek

A zene egyaránt hatással van a testünkre és elménkre, valamint arra, hogy viselkedünk a környezetünkben élőkkel. Íme, a tíz leggyakrabban produkált reakció:

  1. Könnyek
    A zene képes felszínre hozni és élénkké tenni akár a rég elfeledett érzelmi állapotokat és élményeket is. Filmnézőktől is rendszeresen hallani, hogy egy megható filmben a háttérzene megszólalása után kezdenek csak potyogni a könnyek.

  2. Memóriajavítás
    Kutatások bizonyították, hogy a zene által előhívott érzelmek erősen befolyásolhatják a képességünket arra, hogy odafigyeljünk, hatékonyan gondolkodjunk, de segíthetnek abban is, hogy pontosabb emlékeink legyenek, kifinomultabban különböztessünk meg hangokat, valamint könnyebben oldjunk meg problémákat és hozzunk meg döntéseket.

  3. Boldogság
    A zene utat mutat: általa elfeledkezhetünk a nem kívánt gondolatokról és kellemetlen érzésekről, melyekről ezután könnyebben beszélhetünk. Meleg és befogadó légkört teremt, melyben az emberek boldogabbak lehetnek.

  4. Szívritmus: nyugalom vagy pörgés
    Akár a lazítás és a kikapcsolódás, vagy a cselekvés és az energia a cél, a zene kiváló segítség az elérésében. Tudjuk, hogy nagy hatással van a szívünk ritmusára: képes lelassítani az ellazulás érdekében, de fel is gyorsítja, ha arra van szükség. Emellett megemelheti vagy csökkentheti a vérnyomást, felgyorsíthatja vagy lelassíthatja a légzés sebességét, és befolyásolhatja a bőr elektromosság-vezető képességét.

  5. Cselekvés
    A zene nagyban befolyásolja azt, ahogyan értékeljük a körülöttünk zajló eseményeket annak szempontjából, hogy mennyire fontosak a jólétünk és a céljaink elérése érdekében. Charles Gulas, a Wright Állami Egyetem marketing docense és Charles Schewe, a Michigani Egyetem marketing professzora úgy találta, hogy a Baby boom-korszakban születetettek nagyobb mennyiségben vásárolnak, amikor klasszikus rockot játszanak az üzletben, annak ellenére, hogy kétharmaduk képtelen volt megmondani, milyen zene szólt, miközben vásároltak.

  6. Barátságok és identitás
    A fiatalok esetében különösen jellemző, hogy a csoportos zenehallgatás a baráti kapcsolatok egyik legerősebb formálója. A zene identitást is képez, és elhelyezi a hallgatót a társadalomban.

  7. „Gyógyító” hatás
    Egy, a zene agyra gyakorolt hatását vizsgáló friss kutatás szerint a dallamok erőteljesen hatnak az idegrendszerre. A zene alapvető akusztikai jellemzőit az agy központjában található régiók értelmezik, és jelzik a potenciálisan fontos és sürgős eseményeket az agy számára.

  8. Elalvás
    Vivaldi Négy évszak című műve kapcsán bebizonyították, hogy hatékonyan segíti a csecsemőket az elalvásban.

  9. Libabőr
    A „libabőr” néven ismert jelenség akkor keletkezik, amikor a zene stimulálja az agy hatalmas, de primitív jutalmazási rendszerét. Dopamináradat szabadul fel, ami intenzív boldogság és izgalom érzetét kelti. Ily módon a zenének pontosan ugyanazok a hatásai, mint a szerencsejátéknak, a finom falatok elfogyasztásának vagy egy nagyszerű szexuális élménynek. Másrészt az agyban található amigdala felelős a félelem érzéséért, és egyedülállóan reagál a zord zenére. Ennek stimulálása okozhatja az égnek álló szőrt.

  10. Pupillatágulás és "harci készenlét"
    A megfelelő alkalom során a zene képes túlhajtani a testet. Megemelkedik a pulzus, kitágulnak a pupillák, a kisagy pedig átirányítja a vért a lábakba. Ez részét képezi az úgynevezett „harc vagy menekülés” mechanizmusának, mely egy ösztönös válasz, ami felkészít minket a cselekvésre, a harc megkezdésére vagy a futásra. Ha egyiket sem tudjuk megtenni (korlátozzák lehetőségeinket a koncerttermek vagy a popfesztiválok), akkor az érzések intenzitását úgy értelmezi a test, mintha izgalom és öröm okozná őket.
zene, hangulat, Sony

 

 

Szólj hozzá!


Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Vajon befelé nyílik az Akváium Lokál ajtaja?

Az Akvárium Lokálban mutatja be új lemezét a Minimyst. A közönség a most megjelent új dal kivételével már hallhatta a Befelé nyílik dalait, melyek mindegyikét eljátsszák május negyedikén. A koncerten a Summer Freeze lesz a vendégük.

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja – koncertekkel

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III. kerületi majális, az Óbuda Napja. Gyerekkoncertek, világzene, könnyűzenei produkciók szerepelnek az étlapon a képzeletbeli jó túrós csusza mellett, amiért annak idején érdemes volt Óbudára...
Új koncertek