Hogyan hallgatunk zenét?

Visszatérő témája ez a tudományos vagy majdnem tudományos kutatásoknak: az EEnlarge Europe azt tűzte ki céljául, hogy olyan területekről gyűjtsön adatokat és információkat, amit korábban még nem kutattak, a vizsgálódást pedig évente megismétlik, hogy a trendek változásait is mérni tudják.

Fotó: Alena Darmel
A fotó illusztráció (Alex Green/pexels)

A rendezvényszakmában dolgozol? Akarsz róla beszélni?

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány és a Hétfa Kutatóintézet közös kutatást indított annak érdekében, hogy feltárja a rendezvényszakmai karrierutakhoz szükséges készségeket és tanulható ismereteket. A kérdőívre a válaszokat a meghosszabbított határidőig, szeptember 30-ig...
 
 Bryan Catota fotója a Pexels oldaláról

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.
 
 
A Mozart-hatás: cseh tudósok szerint az epilepszia megelőzhető zenével

Cseh tudósok szerint az epilepszia megelőzhető zenével

Gyógyító hatással van az agyra Mozart zenéje, s ez lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére egy új kutatás szerint, amelyet az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be.
 
 Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Hazai kutatás indult a dallamtapadásról – te is részt vehetsz benne!

Nem vagy egyedül, amikor egy dal egyszerűen nem megy ki a fejedből, pedig már bazira eleged van belőle: az emberek mintegy 90 százalékával történik ez meg legalább heti rendszerességgel.
 
A zongorista és az újságíró

A zongorista és az újságíró, avagy miért maradt el Cziffra György berobbanása a magyar zenei életbe

A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel rendeznek műhelytalálkozót, melynek célja, hogy lendületet adjanak a művész korszerű életrajzi kutatásának és pályaíve feltárásának. Az előadások – amelyeket az online közvetítésnek köszönhetően bárki...
 
Csak hang legyen és fény – rengeteg éjszakázás, feszültség, túlóra

Csak hang legyen és fény – rengeteg éjszakázás, feszültség, túlóra

Magyarországon először készült átfogó, feltáró alapkutatás a hang-, fény- és látványtechnikai szakmáról, és az eredmények lehetővé teszik cselekvési javaslatok megfogalmazását is.
 
 
Fotó: Wendy Wei/Pexels

Mi volt a helyzet a magyar könnyűzenei klubokkal 2020-ban?

A Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja december 15-én tartja „Reflektív jelen – zeneipari kutatások" című konferenciáját. A járványhelyzet miatt az online térben megvalósuló konferencia az aktuális hazai könnyűzenei kutatásokból merít.
 
Az emberek felhagytak a zajongással – a madarak szexibb hangon énekeltek a karantén alatt

Az emberek felhagytak a zajongással – a madarak szexibb hangon kezdtek énekelni a karantén idején

A madarak énekhangjai is megváltoztak a világjárvány miatti korlátozások idején – állapította meg egy friss amerikai tanulmány. A tavaszi kijárási korlátozások természetes kísérletként mutatták meg, hogyan reagál az emberi zajokra az állatvilág.
 
Fotó: deutschlandfunkkultur.de

Koronavírus: Nem tolongtak a kutatási céllal rendezett popkoncert-szimuláción a németek

Ahogy azt mi is megírtuk, német szakemberek élőben akarták tesztelni a tömegrendezvények fertőzésbiztosságát – a várt négyezer helyett azonban csak 1500 ember jelentkezett résztvevőnek, de állítólag így is kellő mennyiségű és minőségű adat gyűlt össze a tudományos...
 
Fotó: FOO

Lovasi Andrásnak van egy építő javaslata

És nem félt megosztani a Facebookon. Szerinte pont, hogy kellenek a fesztiválok, és azt is megmagyarázza, miért.
 
 Photo by Hendrik B from Pexels

Csak hang legyen és fény: papírhoz kötik rövidesen a hangosítók foglalkoztatását

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen...
 
A fesztiválokat nem lehetett volna megmenteni?

A fesztiválokat nem lehetett volna megmenteni?

A kérdésre Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője válaszolt a Klubrádió kérdésére, a felelet pedig: "valószínűleg NEM".
 
Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek