Több mint kétszázan kerültek a Honvédba a Szigetről

2017/08/17  ·   Fesztivál   ·  mmi

Véget ért Magyarország legnagyobb fesztiválja. Összehasonlításképp: a vizes vébé eseményeire a két hét alatt 485 ezer ember látogatott el (feltételezzük, sokan több versenyre is kimentek). A 25. Sziget egy hete alatt 452 ezer látogató szórakozott békében, boldogságban, szeretetben.

Több mint kétszázan kerültek a Honvédba a Szigetről

Százhárom országból érkeztek látogatók, ami több mint tavaly volt. Legtöbben Hollandiából zarándokoltak Budapestre, sorban utánuk az angolokból, franciákból, németekből és olaszokból volt a legtöbb, de a világ távolabbi pontjairól is érkeztek látogatók. Egy hongkongi házaspár a csecsemőjüket is elhozta, hogy megérezze az igazi Sziget feelinget.

A tavalyihoz képest nagyjából tíz százalékkal kevesebben mentek ki a Hajógyárira, ez a fesztiválozókat azonban sokkal kevésbé zavarta, mint esetleg a szervezőket vagy az árusokat: ez utóbbiak közül többen elmondták, hogy nagyjából feleakkora forgalmat bonyolítottak, mint 2016-ban. Mindenkivel együttérzünk, akinek ez számszerűsíthető bevételcsökkenést okozott, de az egyszeri szigetelő számára sokkal élhetőbb volt a fesztivál így.

"Kétségtelen, hogy a line-up terén sem volt idén nagy szerencsénk" – tette nyilatkozta Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője, aki Gerendai Károly alapítótól vette át a stafétabotot. A kijelentésével nem tudunk vitatkozni... Azt is elmondta, hogy a Szigethez egyre inkább hasonlító fesztiválok elszipkázzák a látogatókat. Erre annyit tudunk mondani, hogy ha Balaton Sound-ot akarnak csinálni a Szigetből, vagyis ha laptopszetteket nyomnak a Nagyszínpadon, annak ez lesz a vége: DJ-parti feltehetően Hollandiában is minden sarkon van, azért nem kell idecuccolni. De a magyar érdeklődést sem csigázta fel különösebben az idei felhozatal, noha a Szigeten nem csak a nagyobb színpadok jelentenek vonzóerőt, ám ezt csak az tudja, aki már itt volt egyszer. Minden szegletében történik valami, éppúgy feltűnhet egy afrikai zsonglőrcsapat vagy egy nagy népszerűségnek örvendő hastáncosnő – ezek a programok nem biztos, hogy benne vannak a kiadott programban, de nagyban hozzájárulnak a fesztivál igazi ízéhez.

Az utolsó napon már érezhető volt a szitizenek elcsigázottsága, még a Nagyszínpad előtt is látni lehetett székben ücsörgőket, és a nagyszínpaddal szemben, a fák alatt is tömegek pihentették a lábukat.

Persze, sokan nem adták fel, volt mire kapkodni a lábakat, mert például délután a világzenein is ment a tánc a Marta Ren & The Groovelvets remek koncertjén. A hatvanas-hetvenes évek soul és funky zenéi átmozgatták a gyaloglástól elgémberedett lábakat: csak az utolsó napon nekem 15 ezret mutatott a lépésszámláló :)

Este hétkor, a szokásos partin most a színek voltak a főszereplők, noha az égbe repülő festékporos zacskók szétrobbanása olyan képet mutatott, mintha kitört volna a világvége, valójában eléggé szórakoztató – és mindenképpen látványos volt.

"A Sziget legjobb koncertje volt, bár csak egyet láttam" – ez a mondat az igen kedvelt Csónakházban hangzott el, és lehetne vitatkozni vele, de a Szigeten töltött mindössze 3 nap alapján is ezen a véleményen vagyok, hozzátéve, hogy azért a Pink-buli is nagyon ott volt... A megjegyzés a szentpétervári Leningrad koncertjére vonatkozott, amiről már a kezdés előtt tudni lehetett, hogy óriási lesz, mivel ennyi ember talán még nem töltötte meg a világzenei teknőjét. Visszatérő vendégei ők a Szigetnek, és mindig mindent elsöprő koncertet adnak, bizonyíték erre, hogy az első sorokat ordítva énekelő és őrjöngő ukránok töltötték meg. Na, itt nem volt ukrán-orosz konfliktus, az tuti. Tökéletes pillanat volt az is, hogy a vodka és a nők népszerűsítéséről híres zenekar (voltak vagy 15-en) ráadása egybeesett nagyszínpadi End Show-t záró tűzijátékkal: Szergej Snurov kitartott gitárpengetéssel várt pár percet, hogy a közönség is maximálisan kiélvezhesse a pillanat örömét.

A kevesebb ember egyébként mintha jobban örült volna egymásnak, a tülekedés, a sorok, az egymás taposása-élménytől megszabadulva valahogy mintha mindenki jobban odafigyelt volna a másikra, visszatért a Sziget egyik legszerethetőbb vonása, ami egyszerűen nem tud érvényesülni, ha harcolsz az életbenmaradásért. Sziget, mi így szeretünk...

Koncertje után viszont gyorsan elviharzott a Galantis duója a Szigetről. Nem mintha valami nem tetszett volna nekik. A történet egyszerű: ők vállalták be, hogy a Clean Bandit lemondása után kitöltik az űrt, de korábban már egy hajnali németországi bulit is bevállaltak, így magánrepülővel suhantak az újabb koncerthelyszínre. 

Egyébként nagy barátságok kötődtek a Nagyszínpad backstage-ében is. Történt ugyanis, hogy a Billy Talent és P!nk, akik amúgy még sosem találkoztak, egymás után léptek fel a Szigeten és a fesztivál barátságos légköre a Nagyszínpad mögé is begyűrűzött, ami összehozta a két fellépőt. Mint ahogy nagy közös szelfizés és instagram posztolás lett abból, hogy a két zongorista, Tom Odell és Jamie Cullum szintén egymást követték a színpadon.

Az utolsóelőtti kép, amit a Szigetről őrzök (kimentem másnap a kiköltözésre, na, az egészen más arcát mutatta a fesztiválnak) annyira vicces volt, hogy szerintem hónapokig vigyorogni fogok, ha eszembe jut, bár nem biztos, hogy a környezetvédők mindezért megveregetik a vállunkat: a világzenein az utolsó program fél egykor kezdődött, DJ Bobalicious (jó, dj, de a megfelelő helyen és időben) pörgetett mindenféle balkáni és egyéb zenéket, de nem a szett volt a lenyűgöző, hanem a közönség... Amikor odaértünk, olyan látvány tárult  a szemem elé, hogy egy pillanatig el sem hittem: a lazán telt küzdőtéren mindenkinek a kezében egy lombos faág volt, és az így keletkezett erdő úgy hullámzott a zenére, hogy komolyan el kellett gondolkodnom azon, mennyi Jack Danielst ittam azt megelőzően (2). Ahogy egy kolléganő találóan megjegyezte, a végére az entek is beindultak... A legviccesebb az volt az egészben, hogy a színpadot biztosító őr kezében is lombos faág volt, ha kicsi is :) Biztos valaki a kezébe nyomta, ahogy az enyémbe is egy másikat, és ahogy utána én is továbbadtam valakinek a stafétát. Fotó sajnos nincs, mert a color party kicsinálta az apparátot, ezért nem sikerült pl. a Leningradon készített 50 fotó közül egy sem.

Mindegy, az élmény megmarad! Reméljük, azoknak is, akik végig a telefonjukok keresztül nézték a fesztivált :) Mi próbáltunk valamit megmutatni mindabból, ami ott történt, reméljük, sikerült. Itt köszönöm meg a tudósítóink munkáját, úgy a munkatársaimét, mint a szigetcsinálta újságírók beszámolóit.

Aki kint volt végig, azt nagy valószínűséggel meglátogatja a szigetbetegség, ami állítólag nincs is, de ezt olyan orvos nyilatkozta, aki nem töltött el egy percet sem a szálló porban. Jó hír, hogy a Honvédba beszállított több mint 200 fesztiválozó több mint 90 százalékát az ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték. Idén a legsúlyosabb eset egy epilepsziás rohamot kapott férfi volt. A legtöbb sérülés zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás, tüdőgyulladásos betegek, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket.

Nekik gyors gyógyulást, a többieknek kellemes pihenést kívánunk: jövőre veletek ugyanitt!

A többi keddi fotó itt

A tudósításaink pedig itt:

Nincsenek annyian a Szigeten! Ja, de. PINK megmutatta, hogy kell fesztivált indítani

P!nk kétgyerekes anyukaként vagányabb, mint valaha!

Let's go f*ckin' crazy! – Sziget lenullázva

A szabadság Szigete nem egy szlogen

Sziget percről perce, avagy az énekesnő tudata meghasad, de köszöni, jól van!

Szelfik a Szigetről – Megkóstoltattuk az énekessel: Schwartz Dávid jövőre nagykanállal eszi a fesztivált!

Beütött a hollandnak a szombat éjjel – vasárnap a Szigeten

Lépten-nyomon belebotlottunk a Szigeten valami izgalmasba, de a végére mi sem számítottunk...

 

 

 

Sziget 2017

 

 

Szólj hozzá!


Van egy sztorid a Fishingről?

Van egy sztorid a Fishingről?

Biztosan van, több is, de ha kíváncsi vagy Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor „Lecsó” és Péterfy Bori történeteire, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Az A38-on ad koncertet a progrock svéd legendája, amelynek magyar dobosa is volt

A The Flower Kings európai lemezbemutató turnéra indul, mely során Magyarországon is fellépnek: a koncert az A38 hajón lesz, 2023. október 11-én.

Magasabb szintere emeli az űrpogót az Elefánt

A zenekartól egyáltalán nem áll távol a kísérletezés, így született meg az a különleges koncepció is, amelynek magját az űr adja, és a témát különféle perspektívák mentén haladva dolgozza fel – mindezt szeptember 30-án a Budapest Parkban tapasztalhatják meg a vállalkozó szellemű asztronauták.
Új koncertek