Mamma Mia!

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

2022/05/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.

 Fotó: Anastasia Kolchina (Pexels)

Egy 2019-es kutatás során megállapították, hogy a független előadók, zenészek mintegy 73 százalékának kellett már megküzdeni a szorongás, a depresszió vagy a stressz valamilyen tünetével. A témában azóta számtalan tudományos publikáció is napvilágot látott, ezek egyöntetűen aggasztó számadatokkal támasztják alá a mentális egészség megóvásának fontosságát a zeneiparban. (S ez még a pandémia előtt volt...)

A súlyos következményeket is tartogató függőségek, a szorongás, a depresszió, az egyes traumák napjainkban szervesen hozzákapcsolódtak a zeneipar világának személyes tapasztalataihoz. Mac Miller, Amy Winehouse, Chester Bennington, Avicii, Chris Cornell, Keith Flint, Kim Jonghyunt... Egy sokkolóan hosszúra nyújtható névsor, amely többet mond a popzene és a mentális egészség relációjáról, mint bármi más. Számos olyan tehetséges előadó sorolható még ide, aki valamilyen mentális betegség vagy függőség következtében hagyott itt bennünket. 

A 2021-es Music Hungary Konferencián hangzott el “Szépen lassan mindenünk leépül?” címmel egy panelbeszélgetés Rock’n’roll és mentális egészség – szorongásaink és függőségeink a zeneiparban alcímmel, melyen a résztvevők azt vitatták meg, hogy megvan-e a hazai zenei színtéren az a tudás, összefogás és tettrekészség, amely védőhálót tud biztosítani, ha valaki már bajban van. A Hangfoglaló Program által 2018-ban megrendelt kutatás szerint a hazai zenészek és zeneiparban dolgozók több mint 50%-a tapasztal magán rendszeresen negatív lelkiállapotot, komoly stresszt, szorongást vagy depressziót. Mindez még jóval azelőtt derült ki, hogy a COVID teljesen átírta volna az iparágban dolgozók vagy annak életében részt vevők jelentős részének a mindennapjait.

A WMMD (Magyarország piacvezető digitális zenei terjesztője) úgy döntött, hogy a konferencián közreműködő és további segítő szakemberekkel Music Mentál néven elindít egy kezdeményezést, melynek keretében a honi zeneipari szereplők (front- és háttérmunkásokat beleértve) és a segítő szakma résztvevői közt létrehoz egy saját online felületet, ahol bármilyen lelki-mentális jellegű problémáikkal megkereshetik az érdeklődők a nekik megfelelő segítőt. (Az egyéni konzultációkért fizetni kell.)

A Music Mentál programban résztvevő segítők köre az érdeklődők számával arányosan bővül a jövőben. Segítőnek az alábbi email címen lehet jelentkezni: musicmental@wmmd.hu

A Music Mentál projekt négy segítő szakemberrel vág neki a feladatnak:

Bajzáth Sándor felépülő függő, szociális munkás, addiktológiai konzultáns, gyászcsoport vezető. Drog- és alkohol függőkkel valamint hozzátartozóikkal foglalkozik tizenkilenc éve intézményi, és több mint tíz éve magánpraxisban is, egyéni és csoportos formában, emellett évek óta függőség témájú cikkeket publikál, előadásokat tart. Társszerzője a Repülök a gyógyszerrel és a Pörögnek a fejemben a filmkockák c. köteteknek.

Bérczes Ádám, a CLS Music és Egység Média kiadók tulajdonosa. Segítő szakember, fülakupunktúrás addiktológus, természetgyógyász, életmódtanácsadó. Jelenleg a Károli Gáspár Egyetem Mentálhigiénés segítő szakának végzős hallgatója.

Dudás Gabriella család- és párterapeuta, mentálhigiénés segítő szakember, személyközpontú tanácsadó, autogén tréner, coach, óraadó egyetemi tanár, 5 gyermek édesanyja. 

Füstös Kiberov szociális munkás, személyközpontú tanácsadó, felépülési coach, mediátor és családkonzulens jelölt.

A honlapot egy online tájékoztató eseménnyel indítják el a szervezők, melyen szabadon kérdezhetnek az érdeklődők a szakemberektől, akikkel aztán felvehetik a kapcsolatot a  honlapon keresztül.

A cikk forrása és további részletek

 

Szorongás és depresszió a zenészvilágban – inspiráció vagy hátráltató tényező?

 

Sinéad O'Connor egy teljes évig rehabon lesz

 

Billie Eilish nem érzi magát biztonságban, mióta híres lett

 

Music Mentál, zenészek, mentális egészség, öngyilkosság depresszió, WMMD, zeneipar

 

 

Szólj hozzá!


Megjött a Király főcímdala

Megjött a Király főcímdala

A Zámbó Jimmy kultuszát feldolgozó sorozat filmzenéjét Peter Šrámek énekli. December 5-én pedig „A Király – Filmzene & Symphonic" címmel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Glastonburyn búcsúzik el brit rajongóitól Elton John

Elton John legutolsó nagy-britanniai koncertjét a jövő évi Glastonbury zenei fesztiválon fogja tartani - adta hírül pénteken a Guardian.

Az elmúlt évek érzelmi állapotát foglalta lemezbe Dallos Bogi

Dallos Bogi öt év után új albummal jelentkezik, amely mély témákat dolgoz fel széles spektrumon, személyes történetekbe ad betekintést. A fiatal énekesnő lemez mellett egy izgalmas képi világú klippel is jelentkezik, amely egy teljesen új oldalát mutatja meg.
Új koncertek